Nurettin Topçu özel etkinlikleri başladı

Akademisyen, yazar Nurettin Topçu, vefatının 40. yılı dolayısıyla, "Bir Entelektüel Olarak Nurettin Günleri"nde anılıyor.

Nurettin Topçu özel etkinlikleri başladı
Nurettin Topçu özel etkinlikleri başladı
GİRİŞ 10.12.2015 21:27 GÜNCELLEME 10.12.2015 21:27

Gültepe Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik Nurettin Topçu fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada Nurettin Topçu’nun bu ülkenin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden birisi olduğunu kaydederek,derdi olan,dermanı olan,bilinçli bir entelektüel olan Topçu’ya daha yakından bakmalı,iyi değerlendirmeli,dedi. Konuşmasında gençlere seslenen Yıldız,aydınların bir tesbihin taneleri gibi,her birinin teker teker okunması gerektiğini,hepsinin önemli olduğunu vurgulayarak ‘gençler,yeni Türkiye’nin içini,dolduracak olan sizlersiniz’ dedi.

Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Çayır da Topçu'nun eğitim hayatında çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Kimi insanlar doğar, ölümüyle bütün yaşanmışlıkları silinir gider. Kimi insanlar da bir doğar, bir daha bedenen ölse de manen ölmez. İşte bugün anacağımız büyüğümüz Nurettin Topçu, 40 yıl öğretmenlik yapıp, 'ibadet abdestsiz yapılmaz' diyerek, derse bir kere dahi abdestsiz girmeyen bir eğitim gönüllüsü. Aynı zamanda eğitime adanmış bir gönül adamı. Onun gibi bir şahsiyeti ilçemizde anmaktan onur duyuyoruz."

Yıldız ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, Kağıthane ilçesinde görev yapan 3 öğretmene "Nurettin Topçu Ödülü"nü takdim etti. Nurettin Topçu'nun fotoğraflarının yer aldığı bir serginin de açıldığı etkinliğe, Kağıthane Kaymakamı Hasan Göç ile Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da katıldı.

Nurettin Topçu Özel Etkinlikleri’nin ilk oturumuna Hüseyin Akın’ın moderatörlüğünde Prof.Dr.Ergun Yıldırım ve Dursun Ali Taşçı konuşmacı olarak katıldılar.

Nurettin Topçu’yu 1982 yılında tanıdığını söyleyen Akın,güzel değerler, güzel eserler bırakan isimler ölmezler,hatırlanırlar,biz de bugün bu vesile ile idealist bir aydını anmak üzere buradayız,anılmak, anlaşılması için vesiledir,dedi.

Topçu’nun ideal bir öğretmen profili çizdiğini,mütefekkir,örnek bir aydın,ezber bozan bir aydın olduğunu kaydederek,şunları söyledi:’Nurettin Topçu nasıl ezber bozdu..Anadolu milliyetçiliği,İslam sosyalizmi diyor,bu tezleriyle ezber bozdu.Esaslı bir edebiyatçıdır.Türkiye’nin Maarif Davası kitabı çok önemli bir eserdir.Bu kitaptaki öneriler uygulansa bugün sorun kalmaz.Hikaye yazmış,roman yazmış.Yazdıklarına yabancılaşmayan,öğrenci merkezli bir eğitimi savunan bu aydın kişi,hafızalarda kaldığı için önemli bir isimdir.’

Panelde söz alan Prof. Ergun Yıldırım, Topçu’yu maarifçi,öğretmen,kendisini öğrenmeye adamış bir insan olduğunu kaydederek,kendimizi dünyası farklı bir insanda seyrediyoruz,Nurettin Topçu’nun dünyasında buluşmak güzel bir şey,dedi.

Nurettin Topçu’nun modernizmin bize dayattığı ideolojileri eleştirdiği için önemli olduğunu ifade eden Yıldırım konuşmasında şu görüşlere yer verdi: ‘Nurettin Topçu;fikirleri olan, bize umutlar taşıyan bir isimdir.Yarınki Türkiye’ye inanan,savunan bir isimdir.Kendi tarihiyle barışık olan,kendi fikirleriyle ilişkisi olan bir Türkiye’yi savunuyor.Sağlam eleştirileri yüzünden yalnız bırakılmıştır.Geçmişimizle irtibat kurarak geleceğimizi kurabiliriz.Bize bu umutu aşılamış,umut taşıyan bir insan olmuştur.Her şeyin temelinde ahlak olduğu için Ahlak Nizamı,diyor.Sevgiye değer veriyor.İçinde sevgi yoksa o millet benliğini devam ettiremez.’ ‘Nurettin Topçu deyince içim titriyor,ben bendeki Nurettin Topçu’yu anlatacağım’ diyerek heyecan dolu bir konuşma yapan Dursun Ali Taşçı, O’nun zihin adamı değil,zihniyet adamı olduğunu kaydederek,kendilerine Necip Fazıl’ın,Nurettin Topçu’nun,Cemil Meriç’in,Sezai Karakoç’un hocalık yaptığını belirterek, en güzel toplulukların,çevrelerin,arkadaşlıkların da insan yetiştiren bir mektep gibi olduğunu ifade etti.

Vatan, ruhumuzu kalıba dökebildiğimiz yerdir ,diyen Taşçı şunları söyledi: ‘Medeniyet bahçesini kaybettik..Çürüyen bir toplumda filiz yetiştiremezsiniz.Bir yazar kendi medeniyet kodlarını çözmek durumundadır.Nurettin Topçu bu kodları çözme mücadelesi vermiş bir eğitimcidir,aydındır.Necip fazıl,Cemil Meriç,Nurettin Topçu toprağa filiz ektiler.Şimdi o filizler boy veriyor.Diriliş nesli var..Dev gizi Sezai Karakoç var.Öğretmen:akılla kalbini evlendirerek sınıfa girip öğrencisine sunan kişidir.Topçu böyle bir öğretmendi.Bir münevverdi.Gençliği yetiştirme sevdası içinde olan aydın bir entelektüel,bir fikir adamıydı.’ -

Bıyıklı: "Onu anlatma gayretimiz, çabamız devam edecek" 

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da Türkiye'nin dört bir yanında öncü isimleri yeni nesillerle buluşturmaya devam ettiklerinin altını çizerek, "Bu değerlerimizin fikirleri ve eserlerini, özellikle genç arkadaşlarımızla tanıştırmak için bu etkinliklerin önemli olduğunu düşünüyoruz,bu nedenle bu çalışmalara ayrı bir önem veriyoruz." dedi. 

Nurettin Topçu'nun Türk fikir hayatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Mahmut Bıyıklı "Nurettin Topçu'nun, çıkardığı Hareket Dergisi'nin özellikle yeni bir neslin inşasında büyük katkıları olmuştur. Topçu, yerli bir duruşu ve bakışı, her zaman öğütlemiş ve öncelemiştir. Batıcı aydınlara karşı Türkiye'nin, Anadolu'nun merkez olmasını ve önemini anlatmıştır. Nurettin Topçu, 'Kırk yıl bir mabede girer gibi sınıfa girdim. Hiç abdestsiz girmedim' diyecek kadar bugünün öğretmenlerine muazzam bir ufuk çizen öncü bir muallimdir" diye konuştu. 

Topçu'nun öğrencilerinin bugünün fikir hayatını eserleriyle yeşerttiğine işaret eden Bıyıklı, "Mustafa Kutlu, Mehmet Doğan ve İsmail Kara gibi usta isimler, Nurettin Topçu dergahında yetişen isimler. Topçu, özgün ve özel yanıyla yeni nesiller tarafından anlaşılana kadar bizim onu anlatma gayretimiz, çabamız da devam edecek" dedi.  

Panelin moderatörlüğünü üstlenen yazar Hüseyin Akın ise Nurettin Topçu'nun cumhuriyet döneminin yetiştirdiği çok önemli entelektüellerin başında geldiğini vurgulayarak, "Topçu, eğitimci kişiliğiyle örnek bir insandır. Eğitimciliği, edebiyatçı kişiliği, hareket ve aksiyon tarafı, onu Türkiye'de nev-i şahsına münhasır kılmıştır" ifadelerini kullandı. Topçu'nun kadir ve kıymetinin kendi zamanında anlaşılmadığını belirten Akın, "Nurettin Topçu, fikirleriyle kalabalıkların ve aklı evvellerin kendi anlamak istedikleri gibi anlaşılan bir kişi haline gelmiştir. Oysa onun ezber bozan tarafı, bir kez daha muhasebe edilmeli.dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz