Abdullah Tukay, doğumun 130. yılında anılıyor

Türk Dünyası’nın önemli şairlerinden Abdullah Tukay, doğumun 130. yılında Topkapı Türk Dünyası’nda, bir programla anılıyor.

Abdullah Tukay, doğumun 130. yılında anılıyor
Abdullah Tukay, doğumun 130. yılında anılıyor
GİRİŞ 14.04.2016 10:25 GÜNCELLEME 14.04.2016 11:25

Tatar edebiyatı ve dilinin babası kabul edilen ve henüz 27 yaşındayken hayata veda eden Tatar milli şairi Abdullah Tukay'ın 130. doğumgünü dolayısıyla, İBB Kültür A.Ş. ve İdil Ural Türkleri Derneği tarafından düzenlenecek anma programı, 15 Nisan Cuma günü 14.00-16.00 saatleri arasında Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşecek.

Attila Küntüz objektifinden Tataristan-Gabdulla Tukay Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ile başlayacak programda, Abdullah Tukay’ın sanatçı kişiliği, düşünceleri ve eserleri üzerine,  Marmara Üniversitesi Türkiyat araştırmaları Ensitüsü Öğretim Görevlisi Dr.Leysen Şahin, Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülten Urallı ve İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük konuşma yapacak. Tukay’ın, hayatının anlatıldığı kısa film gösteriminin ardından Türkiye’de yaşayan Tatar öğrencilerin gösterileri ile program son bulacak.

Tatar edebiyatının altın devri diye anılan 1905-1917 yılları boyunca Tatarcayı çağdaş bir edebiyat dili hâline getiren yazarlardan Abdullah Tukay, sanatçı kişiliği, düşünce adamlığı ve eserleriyle Osmanlı Devleti’nde ve Türkiye Cumhuriyeti’nde de aydınların dikkatini çekmiş, etkilemiştir. Tukay yalnızca yaşadığı toprakların, içinde doğup büyüdüğü, eserlerini verdiği toplumun, Tatar halkının şairi değil Türk dünyasının anıtsal şahsiyetlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yiğidolar pes etmedi! Fenerbahçe 90+4'te yıkıldı
Macaristan'dan dikkat çeken açıklama: Brüksel’de yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor