Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi

Millî Eğitim Bakanlığı, tarihinde bir ilk uygulama ile sanat ve mûsikî alanında özgün bir çalışmaya imza atıyor.

Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi
Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi
GİRİŞ 18.06.2016 17:20 GÜNCELLEME 18.06.2016 17:20

2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren İstanbul ili Üsküdar ilçesi Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesinde, “Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi”  uygulanıyor. 

Bu projenin gerçekleşmesiyle birlikte öğrenciler; klasik sanatlarda, özellikle Hüsn-i Hat ve Mûsikî alanlarındaki bilgi ve becerilerini artıracak, kültür ve medeniyet mirasımızın devamlılığını sağlamada önemli bir kazanım elde etmiş olacak. Böylece sanat bilinci gelişmiş bireylerin, kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı yetişmeleri, özgüvenleri yüksek ve sanatçı bir kimlikle hayata atılmaları hedeflenmektedir.

Bilindiği gibi Türk-İslam sanatlarının merkezinde yer alan hat sanatı, insanın estetik anlayışına hitap etmektedir. İnsandaki güzellik ve estetik ilgisi yine onun özündeki farklı kabiliyetlerin keşfi ve geliştirilmesi ile birbirini tamamlar. Hüsn-i Hat’a ilgi duyan öğrencilere başlangıç seviyesinde bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan bu projede teoriden çok pratiğe ağırlık verilmesi esas alınmaktadır.

Öte yandan duygu, düşünce veya bir olayı anlatmak gayesiyle ölçülü ve ahenkli seslerin ritimli veya ritimsiz olarak estetik bir şekilde bir araya getirilme sanatı olan mûsikî, yerel ve evrensel bir boyut içermektedir. Medeniyetimizin mirası olan mûsikî kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak, iyi bir ses terbiyesi ve mûsikî eğitimi almak ile mümkündür. 

Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi ile geçmişle gelecek arasında bir bağ kurmak amacıyla önemli bir adım atılmış olmaktadır. İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesine yetenek sınavı ile Hüsn-i Hat bölümü için 34, Mûsikî bölümü için 34 öğrenci olmak üzere toplamda 68 öğrenci almaya karar verildi. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ilk defa uygulanacak bu projenin başvuruları okulun  20-29 Haziran 2016 tarihleri arasında doğrudan, posta veya web sitesi üzerinden yapılacaktır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yıkılan köprünün ABD'ye maliyeti belli oldu! Her gün bir servet kaybedecek...
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi