Gaziantep 3 bin 192 kilo aşureyle Guinness'e aday

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GASTURDER tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 3 ton 192 kilogram aşure pişirildi.

GİRİŞ 21.09.2016 14:17 GÜNCELLEME 21.09.2016 14:29

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneğince (GASTURDER) 21 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, dünyanın farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton 192 kilogram aşure pişirildi. Dev kazandaki aşureyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi amaçlanıyor.

Festival Park'ta oluşturulan alandaki dev kazanda gece boyunca geleneksel yöntemle pişirilen aşure, Guinness Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural ve şahitlerin gözetiminde vinç yardımıyla tartıldı. 3 ton 192 kilogram geldiği tespit edilen aşure için hazırlanan dosya rekorun tescili için İngiltere'ye gönderilecek.

Aşurenin "Barışın sembolü" olduğunu söyleyen Şahin, 21 Eylül Dünya Barış Günü'nde Guinness rekoru denemesi yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:



"Gaziantep, dünyanın tescillenmiş mutfağı olan gastronomi ve kültür şehri. Gaziantep, aynı zamanda bir barış şehri. Türk, Kürt, Arap birlikte yaşayan, tüm dünyaya ensar, muhacir ilişkisiyle 'Biz bunu başarıyoruz, siz de başarın' diyen bir barış şehri. O nedenle bu denemeyi aşure üzerinden yaptık. Çünkü aşure, herhangi bir tatlı değil, içinde 27 çeşit malzeme var. Malzemelerin de her biri dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden geldi. Almanya'nın ve Kahramanmaraş'ın cevizi var. Sri Lanka'nın tarçını ve pirinci var. Malatya'nın kaysısı, Karadeniz'in fındığı, Balıkesir'in baklası, Şanlıurfa'nın mercimeği, Gaziantep'in fıstığı var. İnşallah dünyada bir ilk. Aşureyi bundan sonra yapmak isteyenlerin bundan daha lezzetli ve 3 bin 200 kilogramdan fazla yapma iddiasıyla yola çıkmaları gerekiyor."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da rekor denemesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "15 Temmuz'da ülkemiz, büyük bir darbe ve işgalden kurtuldu. Bunu 15 Temmuz şehitlerimize ve gazilerimize atfediyoruz. Gaziantep'ten bütün dünyaya barış ve kardeşlik sunuyoruz." dedi.



"İngiltere karar verecek"

Guinnes Temsilcisi Prof. Dr. Kural da bugün yapılan 3 bin 192 kilogramlık aşurenin yeni bir rekor olduğunu belirterek, bu rekorun kolay kolay kırılacağını tahmin etmediğini dile getirdi.

Amacın dostluk ve barış olduğunu vurgulayan Orhan Kural, "Aşure, ufak parçaların bir araya getirilmesiyle yapılır. 15 Temmuz şehitlerimiz dahil olmak üzere tüm şehitlerimiz adına güzel bir rekor yapıldı. İngiltere buna karar verecek. Biz yarından itibaren dosyamızı hazırlayıp sunacağız. Bir hafta içinde sonucu alırız diye düşünüyorum. Türkiye adına bu rekor kondu." diye konuştu.

Alandaki vatandaşlara da aşure dağıtıldı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!