Ortaylı: Tarih ders kitaplarını hiç okumadım

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 14-22 Ekim tarihleri arasında düzenlediği kitap fuarı kapsamında Kayseri’de okurlarıyla buluştu.

Ortaylı: Tarih ders kitaplarını hiç okumadım
Ortaylı: Tarih ders kitaplarını hiç okumadım
GİRİŞ 18.10.2017 12:32 GÜNCELLEME 18.10.2017 12:32

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kayseri Kitap Fuarı’nda yoğun ilgiyle karşılandı. Fuar kapsamında gerçekleştirilen konferansa Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile birlikte gelen Ortaylı’yı salondakiler ayakta alkışladı. Ortaylı, konferanstaki konuşmasında; tarih kitaplarının kuru üslubu ile öğrencileri tarih biliminden uzak tuttuğunu söyledi. Tarih bilincinin nasıl kazanılabileceğini anlatan Ortaylı, “Türkiye’deki ders kitaplarının üslubu fevkalade kuru. Fevkalade manasız. İnsanı okumaktan uzak tutuyor. Ben hiç okumadım tarih ders kitaplarını. Lisedeyken bile lise ders kitaplarının hiçbirini okumadım. En fazla göz attım. Çok tatsızdır; üstelik bazılarında maalesef artık gramer yanlışları da vardır. Bu gramer yanlışlarını da çoğu zaman, üniversiteden bazı arkadaşlarımızın yazdığı kitaplarda görürsünüz ” şeklinde konuştu. 

Taş binayı koruyamayan okuyarak tarih öğrenemez
Tarih bilincinin yalnızca okuyarak öğrenilebilecek bir pratik olmadığını belirten Ortaylı, “Babaannesinin eşikten atlayıp gelin girdiği taş binayı koruyamayan bir memleketin kitapla o tarihi öğrenmesi, o cemiyeti anlaması biraz zordur. Ben her yere binalar yaparım… Yaparsın. Para da kazanırsın. Allah bereket versin. Lakin ondan sonra mazi ve idrak da kuş olur, uçar gider. Elin Fransız’ı, Alman’ının nereden tarih idraki var? Boyuna kitap mı okuyor! Yalan, okudukları yok. Hele şimdi daha da az okuyorlar ama adam her köşe başında bir binaya rastlıyor. Her köşe başında bir şey görüyor ve altında izahat var, ister istemez öğreniyor” dedi. Konferans sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ortaylı’ya üzerinde adının yazdığı bir mühür hediye etti. Ortaylı da fuara bilhassa üniversite gençliği ve liselilerin alakasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Ortaylı, gelecek yıllarda da bu fuarın büyüyerek, devam etmesini diledi. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü