Kütahya'da '731. Hayme Ana Göç Şöleni'

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve ''Devlet Ana'' diye tanınan ''Hayme Ana'', Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 731. kez düzenlenen törenle anıldı.

Kütahya'da '731. Hayme Ana Göç Şöleni'
Kütahya'da '731. Hayme Ana Göç Şöleni'
GİRİŞ 02.09.2012 20:06 GÜNCELLEME 02.09.2012 20:06

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve beraberindeki protokol üyeleri, Hayme Ana'nın türbesi ve külliyesini ziyaret ederek, kabri başında dua etti.

Daha sonra Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Domaniç Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nca tören alanında düzenlenen 731. Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni etkinliklerine geçildi.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Kütahya kuruluşun ve kurtuluşun şehri olduğunu söyledi.

''Hayme Ana sadece bir ana değil, ayrıca bir filozof ki, her öğüdü bize yol gösterir'' diyen Çiftçi, şöyle konuştu:

''Hayme Ana'nın bugüne kadar gelen bir öğüdünde, 'Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övünçler senin olur' diyor. Hayme Ana, Domaniç'te Osman Bey'in beşiğini sallarken, dünyaya 600 yıl hükmedecek Osmanlı Devleti'nin geleceğini görmüş, Osmanlı Devleti'nin temelleri burada atılmıştır. Orta Asya'dan gelip, Domaniç'i yurt tutan Hayme Ana, Türk analarına iyi bir örnektir. Türk anası böyle olur. Ana evladını böyle yetiştirir. Bütün anaları, Hayme Ana'nın kabrini ziyaret etmeye davet ediyorum.''

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu da, Hayme Ana'nın liderlik vasfının önde olduğunu belirterek, ''Hayme Ana, dünyaya tanıtılması gereken bir insan. 30 Ağustos'ta, Dumlupınar'da Büyük Zafer'i kutladık. 2 Eylül'de Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı Domaniç'te Hayme Ana'yı anıyoruz'' dedi.

Şölen kapsamında, halk oyunu ve ok atışı gösterisi, mehter takımı gösterileri yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçıları Güngör Şakar ve Nahide Tokgöz tarafından da birer konser verildi.

Etkinlik, Yörüklerin yöresel kıyafetleriyle tören geçişi yapması ve yazlıktan kışlığa göçü canlandırmasıyla tören sona erdi.

Törene, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Haluk Selvi, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Domaniç Kaymakamı Mehmet Boztepe, Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, İl Genel Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

-Hayme Ana-

Hayme Ana, Gündüz Alp'in eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesidir.

Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.

Ertuğrul Gazi, ''Devlet Ana'' diye de anılan annesi ''Hayme Ana''yı, öldüğünde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan flaş açıklamalar! "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş!.."
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı