Ünü de ziyaretçi sayısı da artıyor

Yemek kültürüyle bilinen Gaziantep, müzelerle anılacak... Ünü Türkiye sınırlarını aşan Zeugma Mozaik Müzesi'nin ziyaretçi sayısı da her geçen gün artıyor.

Ünü de ziyaretçi sayısı da artıyor
Ünü de ziyaretçi sayısı da artıyor
GİRİŞ 09.02.2013 12:07 GÜNCELLEME 09.02.2013 12:07

Resmi açılışının gerçekleştiği 9 Eylül 2011'de Tunus Bardo Müzesi'nden, ''dünyanın en büyük mozaik müzesi'' sıfatını devralan ve geçen yıl ''Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü''ne layık görülen müzeyi 2012'de, 175 bin kişi ziyaret etti.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeugma Mozaik Müzesi'nin sergilenen 2 bin 464 metrekare mozaik ile dünya çapında önemli bir müze olduğunu söyledi.

Müzenin, ''Çingene Kızı'' mozaiği başta olmak üzere Mars Heykeli, bir kısmı kazı alanında çalınan Dionysos-Ariadne'nin Düğünü Mozaiği, yaklaşık 150 metrekarelik duvar resmi, 4 Roma dönemi çeşmesi, 20 sütun, mezar stelleri ile dikkat çektiğini ifade eden Aykanat, müzenin geçen yıl 3 ödülle taçlandırıldığını belirtti.

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi'ne, arkeoloji alanında 2012 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin sevinçlerini arttırdığını, 2012 yılının, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nin yılı olduğunu ifade eden Aykanat, ''Geçen yıl Temmuz ayında 'En iyi Kültür ve Turizm Yatırımı' ödülü alan müzemiz, ekim ayında dünyada önemli seyahat sitelerinden olan 'TripAdvisor Mükemmellik' ödülüne layık görüldü. Son olarak da 'Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü' ile sevincimiz ve övüncümüz katlandı'' diye konuştu.

-Geçen yıl 175 bin kişi ziyaret etti-

Ünü Türkiye sınırlarını aşan müzenin ziyaretçi sayısının her geçen gün artığına işaret eden Aykanat, 2011'in Eylül ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan müzeyi geçen yıl gerek yurt içi gerekse yurt dışından 175 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Müzeyi yeni açılmasına rağmen yüksek olarak nitelendirilebilecek düzeyde ziyaretçinin gezdiğini, bu sayının giderek artacağına inandığını dile getiren Aykanat, ziyaretçi sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Ziyaretçi artışının kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Aykanat, ''Ama bu sayı bizim için yeterli değil. Bunun için hedef büyütmemiz gerekiyor. Şu anda mevcut bulunan tanıtım materyalleriyle gerek yurt içi gerekse yurt dışında çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca kentimizdeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde materyallerin güncellemesini yaparak, en uç noktalara kadar ulaştırmayı amaçlıyoruz'' dedi.

 -''Yemek kültürüyle bilinen Gaziantep, müzelerle anılacak''-

Aykanat, ''Gaziantep'' denilince sanayinin yanı sıra yemek kültürünün akla geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Her ne kadar sanayisi ve yemek kültürüyle bilinse de Gaziantep, 'müzeler şehri' olma yolunda adım adım ilerliyor. Artık yemek kültürüyle anılan Gaziantep, müzelerle de anılacak. Çünkü değişik alanlarda değişik müzeleri ilimizde görmek mümkün. Başta Zeugma Mozaik Müzesi olmak üzere Gaziantep, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve belediyelere bağlı müzeler, gerekse özel müzelerle her geçen gün daha fazla kuşatılıyor. Zeugma Müzesi'ni görmek için kente gelenler, diğer müzeleri de görme şansına sahip oluyor.''

-Her eserin ayrı hikayesi var-

Gaziantep Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011'de açılmasıyla Tunus Bardo Müzesi'nden, ''dünyanın en büyük mozaik müzesi'' sıfatını devraldı.

Müzede sergilenen mozaiklerin renk armonisi Tunus'takilerden fazla. Tunus mozaiklerinde 9 renk armonisine karşılık, Zeugma'daki mozaiklerde 13 renk armonisi vardır. Mozaikler, özelliklerini yitirmemeleri için özel sistemlerle korunuyor.

Zeugma Mozaik Müzesi'nde, define talanı ile eksik olan 2 bin yıllık mozaiklerin parçaları, sanal ortamda ışık oyunları ile tamamlanıyor. Böylece ziyaretçiler mozaikleri tam olarak görebiliyor. Zeugma Mozaik Müzesi'nin birçok bölümünde eski eser kaçakçıları ve define avcılarının mozaiklere verdikleri zararın boyutları vurgulanarak, gelen ziyaretçilerin bu konudaki duyarlılıklarının arttırılması amaçlanıyor.

Her biri ayrı hikaye barındıran eserlerden en ilgi çekeni ise Çingene Kızı mozaiği. Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma antik kentinde, 1998'de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle ''Çingene Kızı' olarak adlandırılan mozaik, müzenin simgesi haline geldi. Çingene Kızı mozaiği, hangi açıdan bakılırsa bakılsın ziyaretçiye bakıyormuş izlenimi vermesiyle dikkat çekiyor.

Müzede sergilenen önemli eserlerden biri de Roma Dönemi'ne ait 1.50 metre boyundaki Mars heykeli.

Roma'da, bereketi ve gücü simgeleyen önemli bir tanrı olan Mars'ın en önemli özelliği, elinde tuttuğu mızrağıdır. Bir elinde mızrak ve diğer elinde bahar dalı bulunması nedeniyle hem savaşı hem de barışı temsil eden Mars heykeli, 2000'de sabaha kadar süren bir çalışma sonucunda ortaya çıkarıldı.

Savaşçı genç bir erkeğin betimleyen Mars heykelinin özellikle bakışları dikkati çekiyor. Miğferli heykelin ortadan ayrılan kıvırcık bukleler halindeki kabarık gür saçları, alın ve yüzünü çevreleyerek ensesine yapışıyor. Göz bebeği gümüş ve altından yapılan Mars heykelinin yüzünde öfke ve kızgınlık hakim.

Nizip'teki Zeugma Antik Kenti'nde 1992'de bulunan ve 1998'de büyük bir bölümü çalınan ''Dianysos-Ariadne'nin Düğünü'' mozaiği de müzede sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Dionysos villası salonunun taban mozaiği olan ve üzerinde üçlü örgü bordürü ile çevrili dikdörtgen panoda Dionysos ve Ariadne'nin düğünün resmedildiği mozaiğin üçte ikisi, yerinde teşhir edildiği 1998 yılında, tarihi eser kaçakçıları tarafından sökülerek çalındı.

Mozaiğin çalınan bölümüm halen aranırken, ''Dianysos-Ariadne'nin Düğünü'' mozaiğinin çalınan kısmı, boş bir şekilde sergileniyor. Çalındığına dikkat çekmek için boş olan bölüm, ziyaretçiler yaklaştığında projektör aracılığı ile yansıtılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor