Kütahya

Bisikletini güneş enerjisiyle çalıştırıyor

11:22 17 Eylül 2015
Bisikletini güneş enerjisiyle çalıştırıyor

RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'nın Emet ilçesinde yaşayan elektrik ustası Mustafa İleri, güneş enerjisinden elde ettiği elektrikle bisikletini çalıştırıyor.

İlçede bir kamu kurumunda çalışan İleri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektroniğe ilgisinin, güneş enerjili kol saatine merakıyla başladığını söyledi. Önce aydınlatma araçlarını güneş enerjisiyle çalışır hale getirdiğini belirten İleri, daha sonra satın aldığı elektrikli bisikletini güneş panelleriyle donattığını anlattı.

İleri, 1988 yılından bu yana elektrik ve elektronikle uğraştığını, zamanla bu işin kendisi için bir hobi haline geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Elektrikli bisikletimin motor kısmında bazı değişiklikler yaptım. 250 vatlık beyni 2 bin 500 vata yükselterek 4 akü sistemini 5'e çıkardım. Güneş panellerini de bağlantılarını yapıp güçlendirerek güneş enerjili hale getirdim. Bu bisiklet yaz kış, gece gündüz demeden güneş enerjisiyle çalışabiliyor. Araç yaklaşık bin 500 liraya mal oldu. Benzer özellikteki güneş paneli olmayan araçların fiyatı ise yaklaşık 3 bin 500 lira."

- "Daha büyük işleri başarmak istiyorum"

İleri, gelecekte daha profesyonel çalışmalar yapmayı hedeflediğini vurguladı.

Araçlarda yenilenebilir enerjinin kullanımını sağlamayı amaçladığını söyleyen İleri, "Araçlarda kullanılan fosil yakıt hem pahalı hem de doğayı kirletiyor. Bu çalışmamla yenilenebilir enerjilerden olan güneş enerjisini kullanılır hale getirmek ve temiz bir doğaya katkı sağlamayı hedefledim. İnşallah ileride, destek olunması halinde daha büyük işleri başarmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Bisikletinin saatteki hızının tek aküyle 65 kilometre olduğunu, ikinci akünün takılmasıyla 80 kilometreye kadar ulaşabildiğini aktaran İleri, 150 kilograma kadar yük taşıma kapasitesinin de bulunduğu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.