Kütahya

Ödüllü çocuk karikatürist, Suriyeli Aylan'ı çizdi

13:38 13 Ekim 2015
Ödüllü çocuk karikatürist, Suriyeli Aylan'ı çizdi

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) ile Anatolia Dergisi iş birliğinde düzenlenen "Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması"nda geçen yıl "gençler" kategorisinde birincilik ödülü kazanan ve karikatür sergileri açan Sıla Eroğul (11), Muğla'nın Bodrum ilçesinde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 3 yaşındaki cansız bedeni sahile vuran ve söz konusu dramın adeta sembolü olan Suriyeli Aylan Kurdi'nin karikatürünü çizdi.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde Fatih İmam Hatip Ortaokulunda öğrenimini sürdüren ödüllü karikatürist Eroğul, çizdiği "Aylan karikatürü"nü, okul müdürü Mehmet Korul ve ailesiyle ziyaret ettiği Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu'na verdi.

Eroğul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karikatür ve resim çalışmalarını küçük yaşlardan bu yana büyük bir tutkuyla sürdürdüğünü, duygularını bu şekilde yansıttığını söyledi.

Minik Aylan'ın sahile vuran cansız bedeninin kendisini çok etkilediğini vurgulayan Eroğul, şöyle devam etti:

"Bu drama seyirci kalmak istemedim. Yaşananları sanatımla protesto etmek istedim. Dünyada insanlık, devekuşu misali kafasını kuma gömmüş durumda. İnsanlık, yaşanan kötü olaylara göz yumuyor ve yardım anlayışı çökmüş durumda. Ben de bunu, bir tarafta Aylan'ın sahildeki cansız bedeni, diğer yanda ise insanlığı temsilen başını kuma gömmüş devekuşuna yer verdiğim karikatürümle anlattım."

Eroğul, annesi Melek Güleç'in bir sözünün, kendisini yüreklendirdiğini anlattı.

Onun kendisine bakmak ile görmek arasındaki farkı çözdüğünü söylediğini aktaran Eroğul, "Yarışmada elde ettiğim başarıyla bunun sadece anne duygusu olmadığını hissettim. Daha çok üretmeye başladım. Daha öce Bursa Gemlik ve Balıkesir Ayvalık'ta yaklaşık 100 eserden oluşan sergiler açtım. Bu sergiler de benim için geliştirici etken oldu" ifadelerini kullandı.

Bundan sonra da açacağı sergilerle duygularını paylaşacağını, ilerleyen yıllarda çocuklara bu yönde dersler vereceği bir atölyesi olmasını istediğini belirten Eroğul, karikatür ve resim kadar endüstriyel tasarımcılığa da ilgi duyduğunu sözlerine ekledi.

- "Çocuklar ve gençler için iyi bir örnek"

Kaymakam Hatipoğlu da Sıla Eroğul'un, Aylan Kurdi'yi anlattığı karikatürüyle oldukça dikkat çekici bir yoruma imza attığını dile getirdi.

Eroğul'un bu başarısının çocuklar ve gençler için iyi bir örnek olduğuna işaret eden Hatipoğlu, ona ve bu tür yetenekleri olan öğrencilere gereken desteği vereceklerini ifade etti.

Melek Güleç ise çocuğunun çizme yeteneğinin küçük yaşlarda öne çıktığını belirterek, "Dedesiyle bir gün oto yıkamaya gitmişlerdi. Eve döndüğünde oto yıkama fırçalarını çizmişti. Onun öncesinde de ben ona akşamları masal anlatırdım, sabah kalktığında o masalın resmini çizerdi" diye konuştu.

Sarımsaklı'da bir otelde Ayvalık ve Gemlik belediyelerinin katkılarıyla açılan sergide, Gemlik İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eroğul'un birincilik ve mansiyona layık görülen eserleri başta olmak üzere yaklaşık 100 karikatürüne yer verildi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.