Kütahya

Kütahya'da sığınmacılara "uyum eğitimi"

18:39 10 Kasım 2015
Kütahya'da sığınmacılara "uyum eğitimi"

Kentteki 5 bin sığınmaya, 3 gün boyunca eğitim verilecek

Kütahya'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği öncülüğünde Kütahya Valiliği, Belediye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle sığınmacılara yönelik "uyum eğitimi" verilecek.

Vali Şerif Yılmaz, Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, Türk milletinin göçün ne demek olduğunu en iyi bilen millet olduğunu belirterek, göç edilerek gelinen Kütahya topraklarında bu devletin temellerinin atıldığını söyledi.

Sığınmacıların Türkiye'de misafir olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sınır ülkelerdeki mazlum ve mağdur insanların etnik kimliğine, dini inançlarına bakılmaksızın hiçbir ayrıma gitmeyerek tümüne kapılarımızı açtık. Gönlümüzü açtık. Demokrasiden insan haklarından bahseden ülkeler maalesef mağdur ve mazlum olan bu insanları görmemezlikten geliyor. Biz, bu gönül coğrafyasından gelen misafirlerimizin burada oldukları sürece devletin her türlü imkanı kullanılarak kendi evlerinde gibi rahat etmelerini sağlayacağız."

Yılmaz, uyumda aşılması gereken en önemli sorunun "dil öğrenmek" olduğuna değinerek, bu kapsamda Halk Eğitim Merkezi'nde sığınmacılara ücretsiz Türkçe dersi verileceğini bildirdi.

- "Sorunlar kolaylıkla aşılacak"

İHH Kütahya Şube Başkanı Mustafa Yenipazar da son zamanlarda ortaya çıkan bölgesel kargaşalar nedeniyle Türkiye'de şu anda 2,5 milyona yakın sığınmacının bulunduğunu hatırlattı.

Kütahya'daki 5 bin sığınmacının kentte uyum sorunu yaşadığına dikkati çeken Yenipazar, şöyle konuştu:

"Göç eden geldiği yerin yaşantı tarzını da beraberinde getirir. İlk yer değişiminde yeni bulundukları çevreye adaptasyon sorunu yaşanabilir. Bunun en kısa sürede aşılması yerli halk hem de sığınmacı açısından önemli. Bazen arada var olan dil engeli bu süreci biraz daha uzatabilir. İki tarafın da bilinçli yaklaşımlarıyla bu sorun kolayca aşılabilecektir. Bu amaçla Kütahya'da bizimle birlikte yaşayan Iraklı, İranlı, Sudanlı, Suriyeli kardeşlerimizle aramızda oluşacak olası yanlış anlaşılmaları önceden giderilmesi amacıyla bir uyum eğitimi programlamayı uygun ve gerekli gördük."

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise sığınmacılara her türlü hizmeti sunduklarını dile getirdi.

Sığınmacıların uyum sorununun aşılmasına yönelik 3 gün sürecek seminerin açılış konuşmaları sırasında Suriyeliler için simultane çeviri yapıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.