Kütahya

Bugünün gençlerinden "Devlet Ana"ya vefa

11:36 08 Mayıs 2016
Bugünün gençlerinden "Devlet Ana"ya vefa

ALİBEY AYDIN - Ertuğrul Gazi'nin annesi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, "Devlet Ana" olarak bilinen Hayme Ana'nın Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki türbesi, özellikle dünyaya asırlarca hükümranlık kuran büyük medeniyetin doğduğu toprakları gezip görmek isteyen öğrencilerden ilgi görüyor.

Osmanlı Devleti'nin kuruluşu öncesi Kayı Boyu'nu toparlayıp Söğüt ve Domaniç civarına getiren Hayme Ana, bu büyük medeniyetin temellerini atan kişiliklerden biri olarak tarihteki yerini aldı.

Hayme Ana'nın, Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından 1800'lü yılların sonlarında Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde yaptırılan türbesinde, her sene eğitim öğretim dönemi sonuna doğru öğrenci gruplarından dolayı ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Özellikle son dönemde "Diriliş Ertuğrul" dizisinde yaşamından kesitler sunulması, "Devlet Ana"nın türbesinin ziyaretçi sayısını iyice artırdı. Bazı öğrenci grupları da ziyaret için Anneler Günü'ne denk gelen hafta sonunu tercih etti.

Tavşanlı Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Bulut ile Tavşanlı Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Muammer Yılmaz ve 1'inci sınıf öğrencileri, Hayme Ana'nın türbesinde dua etti.

Bulut ve Yılmaz'dan, "Devlet Ana"nın Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna giden süreçteki önemini öğrenen öğrenciler, Hayme Ana'nın bugünlere kadar ulaşan öğütlerini okudu.

Türbenin yanındaki etnografik malzemelerin bulunduğu müzede o dönem kullanılan bazı eşyaları da inceleyen öğrenciler, "Osman Gazi'nin bebekliğinde babaannesi Hayme Ana tarafından sallandığı ağaç" olarak koruma altında bulunan tarihi Mızık Çamı'nı gördü.

- "Çok özel bir gün yaşadık"

Abdullah Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede Anneler Günü'nün ayrı bir anlamı olduğunu söyledi.

Hayme Ana'nın tarihi özelliklerini hatırlatan Bulut, "Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'i yetiştiren, kutlu, bilge, annelerin en büyüğü, ecdadımızın anası öğütleriyle, yaşamıyla unutulmayan dünyadaki en özel annelerdendir. Bu anlamda da çoğu yatılı olan öğrencilerimizle Hayme Ana'nın kabri başında dua ettik. Öğrencilerimiz ve biz, Anneler Günü dolayısıyla çok özel bir gün yaşadık." dedi.

Okulun öğrenci başkanı Ahmet Hilmi Zeybek de pek çok geziye gittiklerini, ancak Hayme Ana Türbesi'nde hissettiği duyguları başka yerde yaşamadığını vurguladı.

Anneler Günü dolayısıyla burada bulunmaktan mutlu olduğunu anlatan Zeybek, "Dualar ettik, çok anlamlı bir Anneler Günü yaşadık. Daha önce de ziyaret ettik ama Anneler Günü için ziyaretimizin anlamı farklı oldu. Bizim için onur ve gurur verici oldu." diye konuştu.

Öğrencilerden Buse Gizek ise yolculuğa başlarken yaşadığı heyecanın, türbeye girince iyice yoğunlaştığını belirtti.

Dua ederken farklı duygular yaşadığına işaret eden Gizek, "Burada çok duygulandım. 'Cennet anaların ayakları altındadır' sözünü, ecdadımızın annesine dua edip, Anneler Günü ile pekiştirince yüreğimde çok yoğun hissettim." ifadelerini kullandı.

Gönüllü olarak türbenin bakımını üstlenen Zarife Sönmez, "Diriliş Ertuğrul" dizisi yayınlanmaya başladıktan sonra ziyaretçi sayısının arttığını aktardı.

Hayme Ana, 1281'den itibaren her sene gerçekleştirilen törenlerle anılıyor. Törenlerin 735'incisi bu yıl eylül ayında yapılacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.