Kütahya

Pakistanlı 2 şirket Kütahya'da ilaç üretecek

16:40 13 Mayıs 2016
Pakistanlı 2 şirket Kütahya'da ilaç üretecek

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu, merkezi İsviçre'de bulunan ve 18 ayrı ülkede ilaç üretim endüstrisinde faaliyet gösteren Pakistanlı iki şirketin, ilaç üretimi için Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde tesis kurmayı planladığı bildirdi.

Kavuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunlukla bedensel iş gücüne dayalı sanayinin geliştiği Kütahya'da, orta ve yüksek teknolojili üretim ile nitelikli insan gücü istihdamı ve daha yüksek katma değer sağlamak amacıyla yeni alanlara yönelme ihtiyacı doğduğunu söyledi.

Kavuncu, bu kapsamda ilaç endüstrisine yönelik tesisler kurmak üzere davet edilen Pakistanlı iki ortak ilaç firmasının Kütahya'da incelemeler yaptığını belirtti.

Searle Limited Şirketi İcra Kurulu Başkanı Dr. Syed Nadeem Ahmed ve Mac Rains Şirketi İcra Kurulu Başkanı Mansoor Dilawar'in bulunduğu Pakistanlı heyet ile Ankara'da üst düzey bazı ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Kavuncu, daha sonra Tavşanlı OSB'nin ikinci etabında incelemeler yaptıklarını anlattı.

Kavuncu, şunları kaydetti:

"Searle Şirketi 1800'lü yıllarda Amerika'da kurulmuş köklü bir ilaç firması olup 1993'te Pakistan şirketi tarafından tüm isim hakları ile satın alınmış, merkezi de halen İsviçre'de bulunuyor. Biyolojik ilaçlar, interferon, aşı ve serumlar başta olmak üzere 200'ün üzerinde ürün yelpazesi olan firma, Avrupa, Afrika ve Asya'da olmak üzere 18 ayrı ülkede faaliyet gösteriyor. İki Pakistan firması bazı alanlarda işletme ortaklığı yapıyor. Türkiye'de Tavşanlı OSB'de yapmayı planladıkları yatırımla öncelikle geniş bir Ar-Ge birimi kurup yeni ilaç molekülleri üzerinde çalışmalar yapmayı, burayı bir araştırma ve üretim üssü haline getirip Ortadoğu, Afrika ve Avrupa pazarlarına bir geçiş noktası yapmayı hedefliyorlar. Bu kapsamda heyetle birlikte Kütahya Valisi ve Tavşanlı OSB Müteşebbis Kurulu Başkanı Şerif Yılmaz, kurul üyesi Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı OSB Yönetim Kurulu üyesi ve Belediye Başkanı Mustafa Güler'e ayrı ayrı ziyaretler gerçekleştirilerek istişareler yapıldı."

Tesisin ABD'den FDA onayı alması GMP iyi üretim standartlarına uygun olması için bir İtalyan firmasından da danışmanlık hizmeti aldıklarını aktaran Kavuncu, "Heyettekiler, ilaç fabrikası projelerinin hayata geçirilmesi durumunda sadece Ar-Ge'de 300 kişiye yakın kişi istihdamı planladığını ifade etti. Ayrıca Pakistan'dan bazı üst düzey bilgi sahibi kişiler de gelebileceğini ama asıl iş gücünün bölgeden temin edileceğini dile getirdiler." dedi.

Kavuncu, Pakistanlıların ilaç üretim sektöründe yapacağı yatırım için Tavşanlı OSB'de 40 bin metrekare alan tahsis edildiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.