Kütahya

"15 Temmuz Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasına Yansımaları" konferansı

16:59 24 Ağustos 2016
"15 Temmuz Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasına Yansımaları" konferansı

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, "Ümitsiz olmamız gereken bir durumun bulunmadığını, bu milletin öz evlatları o gece göstermiş oldu." dedi.

Dumlupınar Üniversitesince (DPÜ), valilik, belediye ve iş dünyasının desteğiyle düzenlenen, "15 Temmuz Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasına Yansımaları" konferansı, 33 ülkeden 52 kişinin katılımıyla başladı.

Vali Nayir, Nijeryalı hafız Ömer Musa'nın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un, ihanetin, kalkışmanın, demokrasiye ve milli iradeye saygısızlığın kara bir lekesi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi hem ihaneti hem de birlik ve beraberliği yaşayıp, gördüğüne işaret eden Nayir, şunları dile getirdi:

"Dolayısıyla biz aynı geceyi, iki farklı bakışla, iki farklı yöntemle değerlendirmeliyiz. Ümitsiz olmamız gereken bir durumun bulunmadığını, bu milletin öz evlatları o gece göstermiş oldu. Buradaki konumuz ne? Bizim yaşadığımız bu sıkıntıları bizden olan, bizim gibi düşünen, aynı inancı paylaştığımız İslam coğrafyası nasıl görüyor? Oradaki algı nasıl? Oradaki algılama nasıl? Biz aynı bünyenin uzuvlarıyız. Aynı binanın tuğlalarıyız. Dolayısıyla önce kendimize anlatıp, onlardan bir yardım beklememiz lazım. Biraz daha zor bir dönemece girdik. Milli birlik ve beraberliğimiz açısından biz aramızdaki nifakı, varsa suni ayrılıkları gidermemiz lazım. Bu sahte yapılanmaları, paralel yapılanmaları Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) de halletmemizin tek çaresi yine bu birlik ve beraberliğimizdir."

- "İlk gün misafirlerimize ne yaşadığımızı anlatmak istiyoruz

Sempozyum ile ilgili bilgiler veren Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Bülent Cırık da 15 Temmuz darbe girişimini her yönüyle inceleyecekleri bu konferansı geniş katılımla düzenlediklerini belirtti.

Etkinliğin 3 gün devam edeceğini bildiren Cırık, şunları söyledi:

"15 Temmuz'dan beri Türkiye'de her gün bunu konuşuyoruz. Dumlupınar Üniversitesi olarak, 'Yurt dışında, özelikle İslam coğrafyasından Türkiye'deki bu darbe girişimine nasıl bakılıyor, ne düşünülüyor?' bunu öğrenmek istedik. Bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşündük. Konferansımıza 33 ülkeden 52 misafirimizi davet ettik. Şili'den, Kolombiya'dan Bangladeş'ten Endonezya'ya kadar çok geniş bir coğrafyaya ulaştık. Birinci gün, misafirlerimize bu darbede ne yaşadık bunu anlatmak istiyoruz. Bu konuda da Cumhurbaşkanlığımızın hazırladığı belgeseli kendilerine izlettiriyoruz, konuşmalar yapıyoruz."

Cırık, konferansın sonuç bildirgesini, İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak yayınlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Konferansta, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Nafi Güral da birer konuşma yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.