Kütahya

Kütahya'da "8. Uluslararası Kırmataş Sempozyumu"

18:32 13 Ekim 2016
Kütahya'da "8. Uluslararası Kırmataş Sempozyumu"

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, "Bu yıl yoğun çalışmalar sonunda üniversitemizin öncelikli alanlarını belirledik. Belirlediğimiz dört öncelikli alandan biri yeraltı kaynakları bor ve madenciliktir."

DPÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası iş birliğiyle "8. Uluslararası Kırmataş Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyuma, Türkiye, İngiltere, ABD, Ukrayna, Pakistan, İran, Polonya ve Avustralya'dan akademisyenler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Gören, DPÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, sempozyumun bu yıl ilk kez uluslararası boyut kazandığını, burada konuşulan, tartışılan konuların ülkenin dışına taşınması bakımından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Kütahya'nın sanatın, kültürün, tarihin olduğu kadar yer altı zenginlikleriyle bilinen bir şehir olduğunu anlatan Gören, Kütahya'nın başta bor olmak üzere, metalik maddeler ve kömürler gibi zenginliklere sahip olduğunu, sempozyumun başlığı olan kırmataş gibi endüstriyel ham maddeler konusunda da hem rezerv hem de kalite bakımından önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.

"Kütahya bir maden şehridir ve tüm zenginlikleriyle bilimsel çalışmalara bakir durumdadır." diyen Gören, şunları kaydetti:

"Bu yıl yoğun çalışmalar sonunda üniversitemizin öncelikli alanlarını belirledik. Belirlediğimiz dört öncelikli alandan biri yeraltı kaynakları bor ve madenciliktir. Kurumsal olarak bu alana yatırım yapma yönünde kararımız vardır. İtici bir güç olarak yeni kaynakların bulunması, kaynakların endüstriyel ürünlere katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi yönündeki çalışmaların artacağını umuyorum. Üniversitemizin en eski ve en güçlü akademik kadrosuna sahip bölümü maden mühendisliğidir. Tecrübelerimiz, akademik birikimimiz, güçlü laboratuvar olanaklarımızla yakın gelecekte hatırı sayılı bir üniversite olacağımızdan eminim. Bunun ilk işaretini bu yıl Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi ilk 50 üniversitesinde yer alarak gösterdik."

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cem Şensöğüt de özellikle altyapı eksikliğinin, kentsel dönüşümün nitelikli mühendislik yapılarının temel girdisi olan kırmataş madencilik sektörünün özel ve önemli bir iş kolu haline geldiğini dile getirerek, "Diğer taraftan ülkemizin içinde bulunduğu depremsellik olgusu, özellikle büyük şehirlerde giderek artan çok katlı yapılaşmada kullanılan betonun üretimi, sadece nitelik ve nicelik yönünden değil kırmataşın aynı zamanda ekonomik olarak üretimini de beraberinde getirmiştir." ifadelerini kullandı.

- "Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri kırmataşın vazgeçilmezliğini arttırmaktadır"

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel ise ülkelerin gelişmesinde doğal kaynakların kullanımının önemli olduğunu, bunun için ciddi maden politikalarına ihtiyaç duyulduğunu, etik madencilik kurallarıyla sağlıklı işletmelerle madencilik yapılması gerektiğini, işçi sağlığının ve güvenliğinin sürekli geliştirilmesi, çevresel sorunlara önem verilerek ve sorunların çözülmesi gerektiğini anlattı.

Rezervlerin maksimum fayda ile çalıştırılmasının önemine işaret eden Yüksel, şöyle konuştu:

"Üretim odaklı çalışmadan ziyade sosyal, güvenlik, çevresel etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Planlama aşamaları bütünlük içinde yapılmalıdır. Ülkemiz bilimsel planlamaya daha fazla ağırlık vermelidir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri kırmataşın vazgeçilmezliğini arttırmaktadır. Bilim ve teknoloji hayata sokan mühendislerimiz ekolojik dengeyi araştırarak çevreci çalışmalara imza atmalılar. Kırmataş sektörü ülkemizde katma değer sağlamaktadır. Odalarımızın bir çalışması da bilimsel toplantılar düzenlemektir. Bu sempozyum ile kırmataş sektörünü masaya yatıracağız."

Kırmataş ham madde kaynakları ve mühendislik özellikleri, kırmataş ocaklarının kazı ve teknolojisi, delme-patlatma tasarımı ve uygulaması, ham madde hazırlama ve ham madde kaynakları, arama, planlama ve fizibilite, iş sağlığı ve güvenliği, kırmataş ocak işletmeciliğinin çevresel etkileri ve sürdürülebilirlikleri konularının tartışılacağı ve 62 bildirinin sunulduğu sempozyum, yarın sona erecek.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.