Kütahya

Klasik İslam Düşüncesinde İnsan Tanımları Çalıştayı

13:38 04 Kasım 2016
Klasik İslam Düşüncesinde İnsan Tanımları Çalıştayı

Kütahya'da, Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezince düzenlenen "Klasik İslam Düşüncesinde İnsan Tanımları Çalıştayı" başladı.

Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi Genel Başkanı Mustafa Önsay, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, son bir yıldan bu yana Türkiye'nin dünyaya ve kendi coğrafyasına karşı söylediği söylemlerde büyük değişimler yaşandığını söyledi.

"Dünya 5'ten büyüktür" ifadesinin önemine değinen Önsay, "Bu aslında temelde birtakım ülkelerden dünyanın büyük olduğunu söylemenin yanı sıra şu an bütün coğrafyalara hakim olan, bütün coğrafyaları etkileyen, belki de bütün coğrafyalarda akan gözyaşı ve dökülen kanın sebebi olan sisteme karşı olan bir söylemdir." diye konuştu.

Önsay, bu ve benzer söylemlerin altını doldurmak adına çalışmaların yoğunlaştığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bugünkü dünyaya, bu yaşadığımız döneme dair, eğitim, siyaset ve ekonomi alanlarında yeni şeyler söylemek ve bütün insanlığı bir şekilde huzur içerisinde toplayabilecek yeni söylemler ve sistemler oluşturmak gerekiyor. Bu bağlamda Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi olarak eğitim, siyaset ve ekonomi alanlarında birtakım çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu yapılacak çalışmaların bugüne kadar söylenmiş ve hakim olan söylemlerin dışında Türk insanının ihtiyaç duyduğu düşünceler olması gerektiğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu anlamda ilk önce eğitimle ilgili bir çalışma yapalım istedik. Gelişen teknoloji ve hayatımıza giren bütün unsurlardan eğitimin nasıl etkilendiği veya bu unsurları eğitim alanında nasıl kullanabileceğimizi şeklinde bir düşünce oluştu."

Bu düşüncelerden yola çıkarak ekonomi, siyaset ve eğitimde bir şey söylemek adına "insan tanımları" çalışmasının ortaya çıktığını kaydeden Önsay, "En temelde insan üzerinde, insanın ne olduğu ile ilgili var olan fikriyatımızı gözden geçirmemiz gerektiği fikri ortaya çıktı. İnsan varlığının durumu nedir, insanın asıl ihtiyaçları nelerdir ve insana nasıl etki edilebilir konuları için çalıştayımızı hazırladık. Bunun için de İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) ile İlmi Etüdler Derneğinin (İLTEM) katkılarıyla bu çalışmamıza başlamış olduk. İnşallah bu çalıştayla yeni şeyler söylemek ve yeni şeyler üretmemiz için bir fırsat oluşur." ifadelerini kullandı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Türker, İlim Kültür Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Lütfi Sunar, İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Güder'in de birer konuşma yaptığı çalıştayın açılışında, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da katılımcılara kent hakkında bilgi verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile çok sayıda üniversiteden akademisyenlerin katıldığı çalıştay, cumartesi günü sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.