Kütahya

"Tavşanlı leblebisi"nin kokusu dünyaya yayılıyor

11:06 20 Şubat 2017
"Tavşanlı leblebisi"nin kokusu dünyaya yayılıyor

ALİBEY AYDIN - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, yılda ortalama 15 bin ton üretilen, uluslararası ödüle sahip, coğrafi işaret ve marka tescilli leblebinin 4 bin tonu ihraç ediliyor.

Baharat, şeker ve çikolata ile tatlandırarak karamellisinden karanfillisine, sakızlısından, kahvelisine, tarçınlı, limonlu ve acılısına kadar leblebinin 43 çeşidini yapan Tavşanlılı üreticiler, "yarım çeşit" olarak nitelendirdikleri kırık leblebiyle birlikte 43,5 çeşit leblebi ürettiklerini söylüyor.

Leblebi imalatçısı Ahmet Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak Şeyh Murat Gazi tarafından yaklaşık 700 yıl önce nohuttan uzun bir işlem sonucu üretilen leblebinin, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne geldiğini söyledi.

Tavşanlı'da asırlardır üretilen leblebi çeşidinin 43,5'e ulaştığını ifade eden Korkmaz, "Çifte kavrulmuş ve şekerli olarak yıllarca sunulan leblebi, Tavşanlılı leblebicilerin yaptığı çalışmalarla bugün limonlu, ahu dudulu, çikolatalı, naneli, portakallı, susamlı, acılı, muzlu gibi değişik türlerde 43 çeşide ulaştı. Bir de kırık leblebiden oluşan çeşidi de biz yarım çeşit olarak gördüğümüz için 43,5 olarak nitelendiriyoruz. En çok talep gören çeşit ise çifte kavrulmuş sade leblebi ile şekerli leblebi." diye konuştu.

- "Nohut yaklaşık 3 ayda leblebiye dönüşüyor"

Korkmaz, leblebinin büyük emeklerle yaklaşık 3 ayda elde edildiğini belirterek, üretim sürecini şöyle anlattı:

"Önce tarlada yetişen nohut fabrikaya gelir. Burada elekten geçirilen nohutlar 7, 8, 9 kalibre olarak ayrılır. Daha sonra nohutlar salamuraya gönderilerek yaklaşık 2 ay dinlendirilir. Bu süreçte de nohutların durumuna göre birkaç kez tav yapılır. Dinlendirme sürecinin ardından nohutlar son kez tav yapılarak leblebiye dönüşür. Daha sonra bu leblebiler talebe göre çeşitlendirmek için tekrar işleme tabi tutulur. Tüm bu işlemler sonucunda nohut yaklaşık 3 ayda leblebiye dönüşüyor. Leblebi geçmişte geleneksel yöntemlerle üretiliyordu. Şimdilerde ise üretimde kullanılan malzemeler teknolojinin gelişmesine göre değişebiliyor. Bugün geldiğimiz noktada artık son teknolojiye göre üretim yapabiliyoruz."

Leblebi üretiminin tamamen organik olduğunu vurgulayan Korkmaz, kesinlikle hiçbir şekilde kimyasal madde kullanılmadığını belirtti.

Korkmaz, Tavşanlı'da yılda yaklaşık 15 bin ton leblebi üretildiğini kaydederek, "2016'da nohut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı sektör biraz zorlandı ama yine de genel anlamda üretim iyi oldu." ifadelerini kullandı.

Leblebinin 2003 yılında Fransa'da kalite ödülü aldığını hatırlatan Korkmaz, böylelikle leblebinin dünyanın ilgisini çekmeyi başardığını aktardı.

- 15 bin ton leblebinin 4 bin tonu ihraç ediliyor

Tavşanlı Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Mustafa Sarı da Tavşanlı leblebisinin artık birçok ülkeye ihraç edildiğine belirtti.

Sarı, "Türkiye'de üretim özellikleri ve yöntemleriyle yöresel işaret tescil belgesi bulunan leblebi, Fransa'nın başkenti Paris'te 'International Trophy For Quality New Millenium Award' ödülüyle dünyaya açılma imkanı buldu. Tavşanlı leblebisi bugün pek çok ülkeye ihraç noktasına geldi. İlçede üretilen yaklaşık 15 bin ton leblebinin 4 bin tonu Balkan ülkeleri başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerine yoğunlukla ihraç ediliyor." dedi.

Tavşanlı leblebisine en büyük rağbetin Bulgaristan'dan geldiğini vurgulayan Sarı, leblebinin tadına bakan herkesin beğendiğini dile getirdi.

İlçede leblebi üreten 25 kayıtlı işletme olduğunu belirten Sarı, ham madde olarak kullanılan kırmızı nohudun, başta Kütahya olmak üzere Balıkesir, Manisa, Uşak ve Afyon'dan temin edildiğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.