Kütahya

Çinideki KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi için kanun teklifi

13:12 06 Ağustos 2018
Çinideki KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi için kanun teklifi

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, kentteki geleneksel el sanatlarından olan el yapımı seramik ve çini ürünlerinden alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdiğini bildirdi.

Kasap, yaptığı yazılı açıklamada, çini sektörünün en önemli halkalarından biri olan Kütahya'nın 14. yüzyıldan bugüne kadar kesintisiz olarak üretimine devam ettiğini ancak çini sektöründen alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüksek olması nedeniyle sektörün daraldığına dikkati çekti.

Bu durumun sektörde kayıt dışı üretimi artırdığını ve vergisini düzenli ödeyen işletmelerin pazar durumunu kaybetmesine yol açtığını aktaran Kasap, bu durumun kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kasap, çini ürünlerinden alınan yüksek KDV oranının kayıt dışı üretimi artırmasından dolayı sektörün sadece haksız kazanç sağlamakta kalmadığını aynı zamanda ürünlerin marka değerini yakalamakta da zorlandığını, başta Kütahya olmak üzere çini atölyelerinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geleneksel el sanatlarımız arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Kütahya çinisinden alınan yüzde 18 KDV oranı, turizm sektörü ve ihracat rakamları dikkate alındığında çini sanatımızın dünya çapında tanıtılmasını ve iç pazar koşullarında rekabet edebilme olanağını kısıtlamıştır. Bu durumun ortadan kalkması ve sektörün büyümesi için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi büyük önem arz etmektedir. Avrupa Birliği'nin geleneksel el sanatlarındaki KDV oranı bile yüzde 5’tir. Sadece Kütahya’da 417 atölye ve 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı bulunmaktadır. Kentin, 812 çini ustası ve evlerde çalışan kadınlarla bu sayı 6 bin kişiye ulaşmaktadır."

Kasap, dünyanın en büyük el sanatları merkezlerinden Kütahya başta olmak üzere çini sektörünün canlanması ve büyümesi, ihracat hedeflerini yakalaması ve sektörde istihdam koşullarının artmasına olanak sağlaması için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e indirilmesinin hayati öneme olduğunu belirterek, "Bu durum aynı zamanda Türkiye'nin kalkınmasına da önemli katkı sağlayacaktır. Buradan başta Kütahya milletvekilleri olmak üzere tüm hükümet yetkililerine sesleniyorum, Kütahya'nın geleneksel el sanatlarına sahip çıkalım. Çini ürünlerinden alınan yüzde 18’lik KDV oranını yüzde 8’e düşürelim." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.