Kütahya

Ormanı istila eden tırtıllar yolu da aşarak yayılıyor

08:18 01 Ekim 2019
Ormanı istila eden tırtıllar yolu da aşarak yayılıyor

Kütahya ile Bursa arasındaki ormanlık alanda görülen kızıl kuyruklu kayın tırtılları, ağaçların yapraklarını yedikleri alandan kara yolunu kullanarak karşıdaki yeşil alana geçiyor.

Bölgede 250 hektara yakın bir alanda görülen tırtıllar, Domaniç-İnegöl  kara yolundan karşı tarafa geçmeye başladı. Bu sırada bazıları araçların altında  kalarak ezildi.

 Yoldaki bir dinlenme tesisinin sahibi Hüseyin Ordu, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 haftadır bölgede tırtıl istilası yaşandığını  hatırlattı.

Kızıl kuyruklu kayın tırtıllarının, ağaçların yapraklarını yedikleri  bölgeden yolun karşı tarafına geçmeye başladığını anlatan Ordu, "Bu sefer oradaki  yaprakları yemeye başladılar. Derenin içinde de varlar, bu dere Sakarya'ya kadar  uzanıyor." dedi.
 
Ağacı kurutmuyor, sadece yapraklarını yiyor
 
Bölgede ilk kez geçen yıl Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Arapoturağı  mevkisinde tespit edilen kızıl kuyruklu tırtıl zararlısı (calliteara pudibunda),  iki ilin sınırındaki ormanlık alanda yoğun şekilde etkili oluyor.
 
Özellikle kayın ağaçlarında görülen tırtıllara karşı Bursa Orman Bölge  Müdürlüğünce biyolojik mücadele başlatılmıştı.
 
Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, sadece yaprakları yiyen, bunun dışında  ağaçlara veya bitki örtüsüne herhangi bir zararı olmayan tırtılların  yayılmasının, bölgedeki iklim değişikliği, nem ve sıcaklık dengesinin  değişmesiyle ilgili olduğunu açıklamıştı.
 
  

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.