Malatya

İpek Yolu güzergahındaki tarihi köprü ayağa kaldırılacak

18:37 03 Eylül 2015
İpek Yolu güzergahındaki tarihi köprü ayağa kaldırılacak

Darende Kaymakamı Türk: "Karayolları Genel Müdürlüğü köprünün onarımının yapılması gerektiğini belirterek yatırım programına alınmasını uygun görmüş"

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan ve İpek Yolu güzergahında olduğu belirtilen tarihi Abidin Paşa Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğünce onarılacak.

Darende'den geçen Tohma Çayı üzerindeki köprü, Sıragoz Mahallesi ve Şeyhli Mahallesi'ni birbirine bağlıyor.

Abidin Paşa isimli Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşamış bir devlet adamı tarafından 1757 yılında yaptırılan köprü, kesme ve kaba taş kullanılarak 2 gözlü kemer köprü şeklinde inşa edildi. 19 metre boyunda, 3 metre genişliğindeki köprü, onarım ve tadilat görmediği için yıkılmaya yüz tuttu.

Osmanlı döneminde İpek Yolu'nda, ticaret kervanlarının geçiş güzergahında olduğu bilinen köprü, kaçak kazı yapanlar tarafından duvarlarındaki tahribat ve orta kemer kısmındaki taşların sökülmesi sonucu zarar gördü.

Darende Kaymakamı Ali Türk, köprüde incelemelerde bulundu.

Türk, Karayolları Elazığ 8. Bölge Müdürlüğünün köprüye bir ekip gönderdiğini belirterek, "Köprüde inceleme yapan ekibin hazırladığı rapor Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderilmiş. Karayolları Genel Müdürlüğü köprünün onarımının yapılması gerektiğini belirterek, yatırım programına alınmasını uygun görmüş" diye konuştu.

- Gelecek yıl restore edilecek

Türk, köprünün gelecek yıl onarılmasının beklendiğini kaydederek, "Asırlarca bu kadim topraklarda ulaşımı sağlamış bu güzide eser, Karayolları Elazığ 8. Bölge Müdürlüğü tarafından onarım projesi hazırlanarak tekrar ayağa kaldırılacak" dedi.

Sıragoz Mahallesi Muhtarı Hatem Kaçaman da köprünün bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirterek, şunları ifade etti:

"Taşıyla toprağıyla her metrekaresiyle tarihi olan ecdat yadigarı bu eser, asırlardır ayakta kalmayı başarmış. Bazı bölümleri Tohma Çayı'nın ilkbaharda coşkun akması sonucu yıkılmış. Uzun yıllardır bu şekilde birçok afet atlatan köprü, bakım ve onarım geçirmediği için şu an bir bölümü yıkılmış durumda. Gerekli makamların bu ecdat yadigarı kadim köprümüze sahip çıkıp eski görkemine kavuşturmalarını istiyoruz."

Mahalle sakinleri de köprünün aslına uygun şekilde onarılıp ulaşıma açılmasını istediklerini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.