Malatya

Dünya Kanser Günü

18:01 03 Şubat 2016
Dünya Kanser Günü

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, kanserde erken teşhisin tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adım olduğunu bildirdi.

Şener, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, her yıl 4 şubat gününün kanserle ilgili farkındalığın, bilinç düzeyinin artmasını sağlamak ve kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak için dünya genelinde kutlandığını belirtti.

Şener, kanserin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında genetik faktörlere bağlı oluştuğunu bildirerek, çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonların ilk sıralarda yer aldığını, kanserle mücadelenin en önemli basamağının ise önleme çalışmaları olduğunu aktardı.

Türkiye'de meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütüldüğüne değinen Şener, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığımızın 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup tarama oranlarımız yeni açılan KETEM'lerle giderek artmaktadır. Erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. 'Ulusal Kanser Kontrol Programımızın' başarıları temelde halkımızın ve sağlık personellerimizin farkındalığının arttırılmasına bağlıdır. Bugün de şüphesiz ki bu konuda en önemli fırsatlardan biri olup, kanserle mücadelede daha güzel başarılara imza atmamız ümidiyle 'Dünya Kanser Günü' kutlu olsun."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.