Malatya

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

17:09 30 Nisan 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye'de en büyük sorunlardan birisi, tarlada üretilen ürünle market raflarında satılan ürün arasındaki fiyat aralığı, farkı çok fazla, makas çok fazla." dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğünde ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelen Tüfenkci, tarımın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemi yıllar geçtikçe daha da artarak öne çıkan sektörlerden biri haline geldiğini söyledi.

Tüfenkci, ileride özellikle kıtlık yaşanmaması için tarıma daha da önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Esasında kimi kesimler tarafından yanlış anlaşılır şekilde sanki sanayileşmek tarımın alternatifiymiş gibi veya tarım sanayinin alternatifiymiş gibi bir algı var. Esasında bu doğru bir algı değil. Baktığımızda bütün ileri ülkelerin, gelişmiş ülkelerin, ekonomileri büyük olan ülkelerin tamamı aynı zamanda büyük tarım ülkeleridir. Tarım üretimleri çok fazladır." diye konuştu.

Hükümet olarak 2002'den bu yana sürekli artan oranlarda tarım sektörüne destek verdiklerini vurgulayan Tüfenkci şunları kaydetti:

"Önemli olan üretimi artırmak ama artırdığın üretime uygun pazarlar bulabilmek. Bununla ilgili gerek bakanlığımız gerek hükümet ciddi anlamda çalışmalarına hız verdi. Tabii bir söz vardır, 'ürettiğin ürün değil sattığın ürün senindir' diye. Bizim Türkiye olarak bir ticari ürün üretmemiz lazım, piyasaya uygun üretim yapmamız lazım. Eğer mandalina da üretiyorsanız, kayısı da üretiyorsanız, domates de üretiyorsanız ürettiğiniz ürünlerin mutlaka hedef pazarlarınıza uygun olması lazım. O pazarların şartlarına uygun ve nitelik olarak kaliteli üretim yapılması gerekir. Bununla ilgili gerek tarım bakanlığımızla birlikte gerek bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor."

Tüfenkci, tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye ulaşana kadar fiyatında çok fark oluştuğunu belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye'de en büyük sorunlardan birisi; tarlada üretilen ürünle market raflarında satılan ürün arasındaki fiyat aralığı, farkı çok fazla, makas çok fazla. Bununla ilgili arz zincirinde ve birçok bilinmeyen taraf var. Bunların ortaya çıkması, kar marjlarının yeniden gözlemlenmesi ve gözetilmesi gerekir. Bununla ilgili de tarım bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki hem üreticimiz kazansın hem tüketicimiz kazansın hem de bunun ticaretini yapan esnafımız kazansın. Aradaki haksız rekabetleri ortadan kaldıralım. Eğer bir yerde kazanç varsa bu üreticinin cebine de girebilsin. Ama tarlada siz domatesi 1 liraya mal ediyorsanız veya satıyorsanız markette tüketicimiz 5 liraya da yememeli."

Toplantıya Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ve oda başkanları katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.