Malatya

Bakanlar Yılmaz ve Tüfenkci Malatya'da

15:25 25 Kasım 2016
Bakanlar Yılmaz ve Tüfenkci Malatya'da

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimde kaliteyi artırmak istiyoruz. İnanıyoruz ki 21. yüzyıla, 2023 hedeflerimize ancak ve ancak eğitimle ulaşabiliriz." dedi.

Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Malatya Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Malatya'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Yılmaz, kendini evinde gibi hissettiğini ifade etti.

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitimde kaliteyi artırmak istiyoruz. İnanıyoruz ki 21. yüzyıla, 2023 hedeflerimize ancak ve ancak eğitimle ulaşabiliriz. Kaliteli eğitim şart. İşsizliği azaltmamız, çok daha fazla üretmemiz, ihracatı artırmamız ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamız lazım. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, işsizliği azaltmak için mutlaka ve mutlaka mesleki eğitimi sektörün aradığı taleplere uygun olarak iyi bir kaynak planlama yaparak yeni yeni meslek okullarını açmamız lazım." diye konuştu.

"Önümüzdeki dönemde Milli Eğitim Bakanlığımızın önceliği mesleki eğitim olacaktır" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Şu an meslek eğitime giden öğrencilerimizin oradı toplamda yüzde 44 civarında. Ancak inşallah bunu önümüzdeki dönemde yüzde 60'a çıkarmak için çalışıyoruz. Tematik meslek liselerine ağırlık veriyoruz. Yani tek bir konuda, ihtisas alanları belirlenmiş konularda meslek eğitimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Ayrıca ikili eğitimi de mutlaka kaldırmalıyız. Yaklaşık 77 bin dersliğe ihtiyacımız var. Okul öncesi eğitimi zorunlu eğtim kapsamına alıyoruz. Okul öncesi eğitime alınan öğrencilerde başarı oranı artıyor. Evlatlarımızı kaliteli ve başarılı kılmak için mutlaka okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim haline getirmemiz lazım."

- "Türkiye'nin yarını bugünden daha aydınlık olacak"

Fırsat eşitliğini Türkiye'nin dört bir yanındaki öğrencilere sağmak istediklerini aktaran Yılmaz, "Türkiye'de fırsat eşitliği, geçmiş dönemlerde olmadığı kadar sağlanmıştır durumdadır. Geçen yıl TEOG'de birinciler Van'ın Erciş, Şırnak'ın İdil, Muş'un Varto, Tunceli'nin Çemişgezek'ten çıktı. Çemişgezek'ten çıkan Mahir adındaki evladımız Robert Kolejinde okuyor. İşte fırsat eşitliği budur. Çalışırsanız, başarılı olursanız, Türkiye'nin en iyi okuluna gidebilirsiniz. 18 milyon öğrencimizin herbirisine fırsat eşitliğini sağlamak istiyoruz. İnşallah Türkiye'nin yarını bugünden daha aydınlık olacak. Çünkü eğitimimiz daha iyi neticeye gidiyor. Bir çok arkadaşıma soruyorum, Türkiye'deki eğitim standartları İngiltere'den daha iyi. Türkiye'de eğitim çok iyi bir şeye gidiyor. Eğer eğitim iyi gidiyorsa, her şey iyi gidiyor demektir bundan şüpheniz olmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, bir gazetecinin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden alınan öğretmenlerin dönüşüyle ilgili sorusuna, şöyle yanıt verdi:

"Bugün yarın dönerler. Kim belir 'belki yarın belki yarından da yakın', diyorlar ya. İncelemeler devam ediyor. Bakın göreve dönmesi soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. Ancak görevlerine iade edeceğiz, çünkü açığa alma bir tedbirdir. Bu tedbirin bu aşamadan sürdürülmesinde kamu yararı açısından fayda görmediğimizden, öğretmenlerimizi öğrencilerimizle buluşturacağız çok yakın bir sürede öğretmenler dönecek belli bir aşamaya gelmiş. Eylemlerinin durumuna göre bir çalışma yapıyor. Kimine yer değişimi, kimine uyarı, kimine farkı bir şey ama kendi eylemleriyle denk olan bir uygulamayı, neticeyi yapacaklar. Açığa alınmanın kaldırılması, bulunduğu okula gidiyor ama soruşturma sonucunda hangi teklifi önümüze getirirler ona bakacağız."

- "Eğitime büyük önem verilmesi gerekiyor"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Tükiye'nin gelişmesinde, kalkınmasında eğitimin büyük öneminin bulunduğunu vurgulayarak, ihmal edilen meslek liselerinin tekrar memleket meselesi olarak ele alınması gerektiğini bildirdi.

Bu konunun sanayinin ara eleman noktasında önemli bir açığını kapatacağına işaret eden Tüfenkci, işsizlik oranın neden kaynaklandığı araştırıldığında gençlerin çoğunun mesleki alanda kendilerini yetiştiremediklerini gördüklerini, bu anlamda mesleki eğitim ve ara eleman noktasında meslek ve teknik liselerin hem kalitesinin hem de yaygınlığının artırılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Eğitime büyük önem verilmesi gerektiğini ifade eden Tüfenkci, kendi değerleriyle büyüyen ve beslenen ama dünya ile yarışabilen gençleri yetiştirmek gerektiğini anlattı.

- "Gerçekten objektiflikten uzak"

Tüfenkci, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye kararını hep beraber esefle izlediklerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Gerçekten objektiflikten uzak. 15 Temmuz darbe girişimin göremeyen, orada Türk halkının vermiş olduğu mücadeleyi ve şehitleri göremeyen bir yapının bu mücadelede niye 'FETÖ ile veya terör örgütleriyle mücadele ediyorsunuz' gibi ve oradaki mücadeleyi durdurmaya yönelik girişimlerde bulunmalarını da kararlar almalarını da gerçekten üzüntüyle karşılıyoruz. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bu kararlar esasında yok hükmünde çünkü Türkiye kendi güvenliğini sağlamak zorunda ve bu güvenliği sağlarken de devlet olmanın vasfı gereği hem doğuda hem batıda devlet otoritesini kurmak zorunda. Yoksa demokratik anlamda hiçbir kısıtlama ve baskının olmadığını da zaten Türkiye'de iş yapan bütün yatırımcılar biliyorlar, söylüyorlar."

Bakan Tüfenci, bir gazetecinin "AP'nin Türkiye kararının etkilerine" ilişkin sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Kısa dönemde elbetteki bir sıkıntı yaşanmaz. Gümrük Birliğinin güncellenmesi noktasıda zaten 2017 inşallah devam edecek. Bu noktada Gümrük Birliğinin güncellenmesinin de askıya alınması noktasında bir girişim olmuştu ama büyük bir çoğunlukla o kabul görmedi. Elbetteki biz ilişkilerimizi her düzeyde karşılıklı saygı çerçevesinde iyi ilişkiler kurmayı hedefleyen bir devletiz. Dolayısıyla bizim ticari konuları siyasi konularla karıştırmama noktasında çabalarımızı ve gayretlerimizi sürdüreceğiz."

Kurlardaki artışın ekonominin kendi dengesi içerisinde mutlaka dengeleneceğini de kaydeden Tüfenkci, "Ama kısa vadede kurlardaki artışlar ihracatçılarımız tarafından belki ihracatın daha hızlı artması noktasında kullanılabilir. Ama merkez bankamız ve hükümetimiz dövizdeki gelişmeleri çok yakınen izliyor. Nitekim de geçtiğimiz gün merkez bankası buna yönelik tedbirlerini açıkladı. Bu yakınen izleme devam edecek." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.