Malatya

"28 Şubat: Bahara Kast" şiir dinletisi

22:04 28 Şubat 2017
"28 Şubat: Bahara Kast" şiir dinletisi

Malatya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "28 Şubat: Bahara Kast" şiir ve müzik dinletisi yapıldı.

Katılımcılar, belediyenin Sanat ve Eğitim Merkezi'ndeki dinletiden önce 28 Şubat sürecindeki başörtüsü eylemlerinde çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İhsan Gencay, 28 Şubat sürecinde Malatya'nın "pilot il" seçildiğini ifade etti.

Başörtülü öğrencilerin o dönem İnönü Üniversitesine alınmadığını kaydeden Gencay, "1997'den sonra başörtülü öğrenciler üniversiteye gidiyor, içeriye alınmadığı için sadece dışarıda eylem yapıyorlardı. Polis, öğrencileri dağıttı. Karakola aldı. Malatyalı kardeşlerimizin eylemleri sonucu öğrenciler karakoldan çıkarıldı." diye konuştu.

Kentin bir kumpasla karşı karşıya kaldığını aktaran Gencay, "Cezaevlerinde 2 yıl, 5 yıl, hatta 10 yıl yatan insanımız var. Sadece ve sadece başörtüsü eylemlerine destek verdiği için cezaevlerinde yattılar." dedi.

2002 Şubat ayında Malatya İmam Hatip Lisesi'nde öğretmen ve disiplin kurulu üyesi olduğunu belirten Gencay, dönemin İl Milli Eğitim Müdürünün okul idarecilerini ve disiplin kurulu üyelerini yanına çağırdığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gittik. Bize, 'Kardeşim İmam Hatip Lisesi'nde başörtülü öğrenciler var. Bunları niye okula alıyorsunuz? Disiplin Kurulunun görevi bunlara işlem yapmak. Size bir ay müsaade ediyorum. Mart ayının sonuna kadar okulda bir tek başörtülü öğrenci kalmayacak. Bir gün geldik ki polis okulun etrafını panzerlerle kapatmış ve hiçbir öğrenciyi içeriye almıyor."

Okul disiplin kurulu olarak öğrencilerin okuldan atılmaması için prosedürü uzattıklarını ancak öğrencilerin çoğununun civar illerdeki imam hatip liselerine geçiş yaptığını anlatan Gencay, şehirdeki iki imam hatip lisesinin mevcudunun 200'e düştüğünü belirtti.

- "O dönem ceza vermemezi isteyenler sonra kabuk değiştirdi"

Bir sonraki yıl rüzgarın tersine döndüğünü dile getiren Gencay, "Rabbime hamdolsun bir sonraki yıl o ısrarla ceza vermemizi isteyenlerin şekil, kabuk değiştirdiğini, zemine hemen çok çabuk adapte olduğunu görmeye başladık. Rabbim, bir daha o günleri yaşatmasın ancak bir nesli kaybettik." diye konuştu.

Daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezleri (MABESEM) tarafından yönetmenliğini Çoşkun Karaağaç'ın, sunumunu Burak Gün'ün yaptığı "28 Şubat Bahara Kast" şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.