Manisa

Mehteran takımları Turgutlu'ya hem iş hem gelir sağladı

11:19 26 Ağustos 2015
Mehteran takımları Turgutlu'ya hem iş hem gelir sağladı

ERKAN ŞİMŞEK - Osmanlı döneminde savaşta birlikleri motive etmek, düşmana korku vermek için oluşturulan mehter takımı, bugün Manisa'nın Turgutlu ilçesinin geçim kaynağı ve ilçe ekonomisine canlılık katan bir yapı oldu. 

Turgutlu As Sultanlar Mehter Derneği Başkanı Ahmet Balıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mehteran takımının dünyanın en eski ve ilk alaturka ordu bandosu olarak kabul edildiğini, 18. yüzyıldan itibaren dünyanın birçok yerinde kitleleri etkileyerek, Mozart, Haydn gibi ünlü bestekarlara ilham kaynağı olduğunu belirtti. 

Turgutlu ilçesinin bu kültürü yaşattığını, Türkiye'de birçok ilde mehter takımı bulunmazken ilçede ilki 1966 yılında kurulan mehter takımı sayısının son yıllarda ise 15'e ulaştığını ifade eden Balıca, "Mehteran takımlarımıza Türkiye'nin birçok ilindeki organizasyonlardan, hatta ulusal TV kanallarındaki gösterilerden yoğun talep geliyor. Düğün, nişan, sünnet törenleri ve resmi açılışlarda mehter takımlarımız görev alıyor. Siyasi parti liderleri, bakanların da ilçe ziyaretlerinde mehter takımlarımız gösteri sunuyor" dedi.

- İstihdam ve ekonomik katkı sağlıyor

Mehteran takımlarının, kültürü yaşatmasının yanında ilçede önemli bir iş kolu haline geldiğine vurgu yapan Balıca, her takımda part-time da olsa en az 30 kişiye istihdam sağladığını, 15 takımın kadrosunun 450'yi aştığını belirtti. 

Yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da mehteran takımlarına davetler geldiğini kaydeden Balıca, "As Sultanlar Mehteran Ekibi olarak her yıl 80 ile 100 arasında organizasyona katılıyoruz. Mehteran takımlarımız özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde çalışıyor. Tüm ekiplerimiz sezonda yaklaşık ortalama 3 milyon lira gelir elde ederek ilçe ekonomisine de önemli ölçüde katkıda bulunuyor" dedi.

Balıca, Turgutlu'nun artık mehter takımlarıyla bilindiğini dile getirdi. 

- "Gönüllü Kültür elçileriyiz"

Geçmişte seferlerde düşmanı ürkütücü, yeniçerileri coşturucu ve savaşma azmini artırıcı müzik anlayışı ile etkili olan mehter takımlarının günümüzde ise kültürel seferlere çıktığını bildiren Balıca, ekiplerin ülke sınırları dışında katıldıkları etkinliklerde bu kültürü tanıtma fırsatı bulduğunu aktararak kendilerinin de gönüllü birer kültür elçisi olduklarını ifade etti.

Mehter takımı organizasyonu hakkında da bilgi veren Balıca, 2 bölüm ve 7 takımdan oluşan ekiple ilgili şunları söyledi:

"Birinci bölüm sancak, tuğ ve zırh takımıdır. İkinci bölümde cevganlar, zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler ve davulzenler yer alır. Mehter takımının aslına uygun olması için büyük özen gösteriyoruz. Herkes, Türk kültürünü, tarihini ve müziğini doğru bilmelidir. Bilmelidir ki gönüller coşsun, ecdadın büyüklüğü fark edilsin."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.