Manisa

"Organik tavukçulukta başarı faktörleri"

16:05 10 Eylül 2015
"Organik tavukçulukta başarı faktörleri"

"Organik Tavukçuluta Başarı Faktörleri Eğitimi" Manisa'nın Kula ilçesinde başladı

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Manisa  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü birlikteliği ile Alman-Türk işbirliğinde düzenlenen “Organik Tavukçulukta Başarı Faktörleri” eğitimi Kula'da başladı.

İki gün sürecek eğitimin açılışında konuşan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atila Erdem, organik tavukçuluk sektörünün sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sağlıklı protein ile ilgili endişeleri bertaraf etmeye yönelik bir alternatif olarak görüldüğünü belirterek, "20 yıl önce yediğimiz tavuklara duyulan güven ve özlemin sonucu olarak sektör büyümeye devam etmektedir" dedi.

28 AB ülkesinde toplam organik yumurta tavuk varlığının 2005-2012 yılları arasında yaklaşık yüzde 260’lık, organik etlik piliç varlığının ise yüzde 64.6’lık bir artış gösterdiğini aktaran Erdem, Türkiye’de organik yumurta tavuğu sayısının 2012 yılında 138 bin 70 iken, 2014 yılında 242 bin 352 adet olarak bildirildiğini söyledi.

Erdem, sektörün dikkat çekici şekilde büyüdüğünü belirterek, "Sektörün zorlukları ve girişimcilere sunduğu fırsatlar nelerdir, nereden başlamalıyız sorularına cevap arayıp, sektörün içinden uzmanların tecrübelerini paylaşacağı interaktif eğitime, konuya ilgi duyan ve yeni iş alanı olarak değerlendirmek isteyen herkesi davet ettik" dedi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de, Manisa’nın organik yumurta ve piliç üretiminde yıllık 930 ton et üretimiyle ülke birincisi olduğunu dile getirdi.

Organik hayvancılık faaliyetleri arasında yumurta tavukçuluğunun en kolay alan olduğunu, bu nedenle ilde organik kanatlı yetiştiriciliği giderek yaygınlaştığını belirten Çebi, "Ülkemiz genelinde organik tavukçuluk faaliyeti yapan 25 çiftçiden 13’ü Manisa’da organik yumurta ve etçil piliç yetiştiriciliği yapmaktadır. 2013 yılında Manisa’da 42 bin yarkadan 12 milyon 210 bin adet organik yumurta alınmıştır. Yine ülkemizde yetiştirilen 152 bin 500 organik etçil pilicin 103 bin 300 tanesi ilimizde yetiştirilmekte olup, bin 619 ton piliç etinin 930 tonu ilimizde üretilmektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Almanya’da bağımsız danışmanlık yapan, organik tavukçuluk konusunda uzman Mr. Manfred Becker, İMO kontrol sertifikasyon kurulu denetmeni Özgür Erdoğdu, Manisa İl Tarım Müdürlüğü Organik Tarım Birimi Sorumlusu Zeoteknist Dursun Övelek ve diğer eğitmenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.