Manisa

Rekoltesi düşen kiraz, yurt dışından gelen taleple sevindirdi

13:18 07 Haziran 2016
Rekoltesi düşen kiraz, yurt dışından gelen taleple sevindirdi

Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Manisa'nin Salihli ilçesinde mevsimsel nedenlerden rekoltenin düştüğü, ancak yurt dışından gelen taleplerin üreticinin yüzünü güldürdüğü belirtildi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçeye özgü olan "0900 Ziraat" tipi kirazda, geçen yıla oranla rekoltede yaklaşık yüzde 60 düşüş yaşandığını söyledi.

Kirazda geçen yıl yaklaşık 2 bin 500 ton rekolte gerçekleştiğini hatırlatan Aktürk, "Kirazda mevsimsel nedenlerden dolayı rekolte düştü, ancak yurt dışı pazardan gelen talep nedeniyle yüksek seyreden fiyatlar üreticinin yüzünü güldürüyor. Salihli genelinde 2 bin 500 dekarlık bir alanda kiraz üretimi yapılıyor. Bu üretimin yaklaşık yüzde 70’i de deniz seviyesinden oldukça yüksek olan ve Bozdağ’ın eteklerinde yer alan Gökköy, Allahdiyen, Bahçecik ve Çelikli mahallelerinden karşılanıyor." dedi.

- "Rekoltede ciddi bir düşüş var"

Mevsimsel nedenlerden dolayı rekoltede ciddi bir düşüş gözlemlendiğini vurgulayan Aktürk, şunları söyledi:

"Kiraz hasadımız bir süre önce başladı. Ancak rekoltede ciddi bir düşüş var. Bu yıl bin ton civarından rekolte bekleniyor. Bu nedenle iç pazarda Salihli kirazı zaten yeterince yer alamıyor. Hasat edilen kirazımızın tamamına yakını dış pazarlara ihraç ediliyor. Talep nedeniyle de kirazımızın fiyatı oldukça yüksek. Üretici, düşük rekolteye rağmen yüksek fiyat nedeniyle bu yıl güzel bir sezon yaşıyor. Coğrafi işaret belgeli Salihli kirazının en önemli özelliklerinden birisi dolgun ve etli olması. Parlak kırmızı rengi, uzun süre dayanıklı olması nedeniyle de Salihli kirazı birçok Avrupa ülkesine de ihraç edilmektedir."

Yaklaşık 300 haneli Bahçeçik Mahallesinde geçim kaynağının kiraz olduğunu belirten Mahalle Muhtarı Ramazan Gürgen ise "İhracatçı firmalar mahallemize gelerek hasat edilen ürünleri yerinde teslim alıyor. İlk hasat döneminde kirazımızın fiyatı 11 lira ile 13 lira arasında değişen fiyatlarda alıcı buldu. Şu anda 10 lira 50 kuruşa kadar alımlar devam etmektedir. Fiyatlar iyi. Verimin düşük olmasının dışında bir sorunumuz yok." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.