Manisa

Soma'daki maden faciası davası

13:09 14 Haziran 2016
Soma'daki maden faciası davası

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın sekizinci duruşması başladı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve tarafların avukatları katıldı.

Müşteki avukatları, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Avukatlardan Sercan Aran, mahkeme heyetine Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden (MTA) gelen raporları sundu.

Karotlu sondaj numunelerinin inceleme için MTA'ya gönderildiğini, incelemede numunelerin su aldığını, hatta boş poşetlerin sandığa konulduğunun tutanak altına alındığını dile getiren Aran, örneklerin büyük kısmında oksidasyon meydana geldiğini, örneklerin yüzde 94'ünde içten içe yanma olduğunu savundu.

Delillerin karartıldığı iddiasıyla ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını isteyen Aran, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı da facianın meydana geldiği şirketin, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna (TKİ) sunduğu ek revize projelerini uygulamadığını, buna karşın yeni kömür sahası talebinde bulunduğunu iddia etti.

Şirketin TKİ ile yazışmaları ve imzalarıyla ilgili sunum yapan Kozağaçlı, yöneticilerin şirket maili üzerinden yazışmalarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) aracılığıyla incelenmesini istedi.

Kömür sahasındaki metan yoğunluğuna dikkati çeken Kozağaçlı, "TKİ ile metan pazarlığı yapılmış." dedi.

Kozağaçlı, 13 milyon 564 bin tonluk kömür sahasında 136 milyon metreküp metan olduğunu, bu nedenle sık sık üretim bantlarının durduğunu, üretimin aksamaması için de sensör değerlerinin yükseltildiğini iddia etti.

Şirketin, TKİ'den yeni üretim sahası istediğini, kurumun ise metan alanının boşaltılması ve taahhütlerin yerine getirilmesi karşılığında bunun gerçekleştirilebileceğini bildirdiğini ifade eden Kozağaçlı, maliyeti 6-7 milyon lira olan tesisin yapılmadığını, metan oranının her geçen gün arttığını öne sürdü.

- "Sensörlerin yüzde 75'i hileli"

Maden ocağındaki sensörlerin yüzde 75'inin hileli olduğunun tespit edildiğini öne süren Kozağaçlı, sensör alarm seviyelerinin sürekli yükseltilerek üretim bantlarının durmasının engellendiğini savundu.

Kozağaçlı, facianın meydana geldiği 13 Mayıs'ta metanın yükselerek parladığını savunarak, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.