Manisa

Soma'daki maden faciası davası

18:04 14 Haziran 2016
Soma'daki maden faciası davası

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili davada, sanık avukatları ile müşteki avukatları ve madencilerin aileleri arasında gerginlik yaşandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın sekizinci duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy, tahliyelerini talep etti.

Can Gürkan, maden ocağıyla ilgili her istenen talebi yerine getirdiğini, olayın kömür yangınından kaynaklanmadığını, 2 yıldır tutuklu olduğunu, suçlamaları kabul etmediğini savunarak, tahliyesini talep etti.

"Bilimsel itibarı sıfırlanmış" bilirkişilerin suçlamaları sonucunda cezaevinde bulunduklarını iddia eden Gürkan, bu kadar büyük bir davada olayın sebebi ve sonucunu ortaya çıkarmak istediklerini, gerekirse yurt dışından da bilirkişi getirebileceklerini kaydetti.

Facianın meydana geldiği madenin genel müdürü Ramazan Doğru ise olayın metan gazıyla ilgisinin olmadığını, tutukluluk halinin sona erdirilmesini istedi.

İşletme Müdürü Akın Çelik de gaz sensörlerinin değerlerinin normal olduğunu, gerçeğin ortaya çıkmasını istediklerini vurgulayarak, tahliye talebinde bulundu.

Tutuklu sanık Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin'in müşteki avukatlarından Sercan Aran'ın analizlerini yorumlaması üzerine tartışma yaşandı.

Çekin, Aran'a "Otur yerine" diye çıkıştı. Bunun üzerine Aran, sanık avukatlarının olduğu yere kadar geldi ve yaşanan münakaşa diğer avukatların araya girmesiyle sonlandı.

- Şehitlerin kan numunelerine inceleme talebi

Avukat Çekin, olayın kömür yanması sonucu oluşmadığını savunarak, maden şehitlerinin kan numuneleri üzerinden tekrar araştırma yapılmasını talep etti.

Daha sonra sanık avukatlarından Abdurrahman Gök'ün "Yangın var" diye gazel okumaya başlaması, maden şehidi yakınlarının tepkisine neden oldu. Davayı izleyen aileler, avukat Gök'e tepki göstererek, mahkeme heyeti ise aileleri sakinleştirmeye çalıştı.

Gök, mahkemede davanın başlangıcından itibaren, kömür yangınından bahsedildiğini, ancak bunun gerçekleri yansıtmadığını ve verilecek kararla sanıkların da yakılmaması için böyle bir gazel okuduğunu belirtti.

Faciada hayatını kaybeden 301 madenci kadar, tutuklu ve tutuksuz 46 sanığın da mağdur edildiğini savunan Gök, salonda seslerin yükselmesine neden oldu.

Türkiye'deki önemli davaların "kumpas" iddiasıyla yeniden görüldüğünü öne süren Gök, tahliyelerin yaşandığını, adil bir yargılama istediklerini, müvekkillerinin tahliyelerini talep ettiklerini ifade etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.