Manisa

Manisa'da Dünya Zeytin Günü kutlaması

16:02 26 Kasım 2016
Manisa'da Dünya Zeytin Günü kutlaması

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, sofralık zeytine destek verilmesi için çalışma yapıldığını, zeytine verilecek desteğin en az 25 kuruş olması gerektiğini bildirdi.

Dünya Zeytin Günü dolayısıyla Akhisar'ın Sindelli Mahallesi'nde bin 200 yıllık zeytin ağacının da bulunduğu bahçede, hasat ve panel düzenlendi.

"Zeytin Ne İster" konulu panelin açılışında konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, üzüm ve zeytin konusunda TBMM çatısı altındaki tüm toplantılara katılarak görüşlerini aktırdığını belirtti.

Milletvekili Berber, son olarak farklı kurumların belirlediği rekolte tahminlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tek elden açıklanmasıyla ilgili karar alındığına dikkat çekti.

Bunun fiyat spekülasyonlarının önüne geçeceğini dile getiren Berber, zeytin ve zeytinyağının pazarlanmasına ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sofralık zeytine ihracat desteği verildiğini, üretim desteği verilmesi için de çalışma bulunduğuna işaret eden Berber, "Zeytinde 15 kuruşluk prim çiftçimizi tatmin etmez. Bana göre en az 25 kuruş olması lazım. Çünkü sofralık zeytin, üretimi, toplaması ve değeriyle yağlık zeytinle aynı değil." diye konuştu.

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ise, zeytinin her şeyden önce sevgi ve emek istediğini, üreticisinin de bu emeğinin karşılığını almayı umut ettiğini ifade etti.

Devlet destekleriyle Türkiye'deki zeytin ağacı sayısının 190 milyona çıktığını anlatan Başkan Alhat, zeytinyağı gibi sofralık zeytine de prim desteği getirilmesi gerektiğini söyledi.

Alhat, bu konuda hükümetin çalışmalarının olduğunu bildiklerini, destek sisteminde "sofralık", "yağlık", "iyi tarım" ve "organik" olmak üzere farklı kategorilerde bedellerin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.