Manisa

Manisa'da yeni üzüm çeşidi üretildi

19:17 17 Şubat 2017
Manisa'da yeni üzüm çeşidi üretildi

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, yaptıkları çalışma neticesinde tescillenen 'Spil Karası' cinsi üzüm ürettiklerini kaydetti.

Üzümün Türkiye’deki en erken olgunlaşan çeşitlerden biri olduğunu söyleyen Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştıkları Spil Karası cinsi üzümün diğer üzüm çeşitlerinden daha erken olgunlaştığını, bu sayede üzüm üreticisinin daha fazla kazanç sağlayacağını, tüketicinin ise daha erken üzüm yiyebileceğini kaydetti.

Erken olgunlaşmasının üretici için pazarda daha yüksek fiyat bulabilmesi olduğunu vurgulayan Ünal, şunları söyledi:

"Yani üreticimizin cebine daha fazla para girmesi ve gelirinin artması demektir. Tüketiciler ise daha erkenden üzüm yiyebilecekler. Siyah, iri taneli ve herhangi bir yetiştiricilik uygulaması yapmadan bile ülkemizde ticari olarak yetiştirilen en erkenci üzüm çeşitlerinden bile daha erken olgunlaşabilen bir çeşit. Bu üzümden haberi olan üreticiler ve üniversiteler Spil Karası üzümünü talep ettiler. Örneğin Adana’da hem üniversitelerde hem de üniversitelerle irtibatta olan önder üreticilerin 5’ine bu üzümlerin fidanlarını gönderdik ve dikimlerini gerçekleştirdik. Hem onlar hem de biz önümüzdeki sezonda bu üzümün verim ve kalitesini daha iyi bir şekilde görüp, piyasaya daha iyi anlatabileceğimizi düşünüyoruz."

Ünal, üzüm çeşidinin erkenciliğin yanında uluslararası piyasada değer bulabilecek kadar sofralık özellikleri iyi bir üzüm çeşidi olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.