Manisa

Manisa'da "leylek halkalama" çalışmaları başladı

18:19 14 Haziran 2017
Manisa'da "leylek halkalama" çalışmaları başladı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğünün, leylek halkalama çalışmalarını Manisa’dan başlattığı bildirildi.

Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Hamzabeyli ve Karaağaçlı mahallelerinde yavru leyleklere ilk halkayı 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu'nun taktığı belirtildi.

Vinç yardımıyla leylek yuvalarına ulaşan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı ve Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Bilim Danışmanı Doç. Dr. Ortaç Onmuş tarafından yürütülen çalışmalarda, ilk gün 17 leyleğin halkalanmanın yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bilimsel olarak en iyi tanınan, en kolay araştırılan ve en çok merak uyandıran canlıların başında kuşlar geliyor. Çevre sağlığının en iyi göstergelerinden biri, kuşların sayılarındaki artış ve azalmaları gözlemektir. 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş halkalama yöntemiyle araştırılmaktadır. Her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, uzun yıllarca bozulmayan halkalar kuşların ayaklarına takılan halkayla kuş göçleri ve sayılarındaki değişiklikler takip edilir. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar yardımıyla kuşlar gözlenir, takip edilir. Yakalanırsa ya da ölüsü bulunursa kuşun nereden geldiği öğrenilir."

Yapılan halkalamalarla kuşların takibinin daha sağlıklı gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, "Afrika kıtasının en ucu olan Cape Town'da halkalanan 7,8 gram ağırlığındaki kırlangıcın öyküsünü Türkiye’de, Iğdır’da halkalanan 7,2 gram ağırlığındaki kırlangıcın öyküsünü ise Zambiya’da öğrenebiliyoruz. Leylekler ise insana yakın olmayı, yerleşim yerlerinde yuva yapmayı sever. Leylekler sazlık ve sulak alanlarda, kurbağalar, sürüngenler, küçük memeliler, çekirgeler ile beslenirken, tarım alanlarında da istenmeyen böcekleri ve zararlıları yok ederek çiftçimizin dostu olmuşlardır." denildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.