Manisa

Şeftalinin fiyatı bir liraya düştü

20:37 14 Haziran 2017
Şeftalinin fiyatı bir liraya düştü

Şehzadeler ilçesi Karaoğlanlı Mahallesi'nde mayıs ayı ortasında ilk hasadı yapılan ve manav tezgahlarında 10 liradan satışa sunulan şeftalinin kilogram fiyatı tarlada bir liraya düştü.

Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şehzadeler ilçesinde yaklaşık 700 dönüm arazide 24 bin adet şeftali ağacı bulunduğunu, yetiştirdikleri şeftali iç piyasada ve meyve suyu fabrikalarında tüketildiğini belirtti.

Çiftçinin organik olarak en iyi şeftaliyi yetiştirmek için mücadele ettiğini ifade eden Kaçire, üreticinin bir liraya sattığı şeftalinin manav reyonlarda 7 liraya yerini aldığını dile getirdi.

Mayıs ayında hasadı yapılan ilk hasat ürün şeftalinin manav tezgahlarında kilogramının 10 liradan alıcı bulduğunu belirten Kaçire, "Karaoğlanlı bölgesinde bugün üreticilerin istediği fiyatı bulamıyor. Hatta birçok üreticiyle görüştüğümüzde meyve suyu fabrikasının geçen sene 40-50 kuruşa aldığını bu sene 30 kuruşa aldığını, geçen sene ki maliyetlerle bu sene ki maliyetler arasında çok büyük fark var. Üreticilerin de artık bu ürünleri ‘Toplamayalım dalında kalsın, amele parasını kurtarmıyor’ dediğini çok duyduk. Şu an fabrikaların satın aldığı şeftalilerin meyve suyu yapmak için aldığı ürünlerin 30 kuruş ve bunun en az 60 kuruş olması gerektiğini düşünüyoruz. Normal şeftalimiz, şu an için fiyatı 1,5-2 lira arasında gidiyor. Bunun en az 3 liradan aşağı olmaması lazım." ifadelerini kullandı.

Fiyat farkından yaşanan sıkıntıların olduğunu ifade eden Kaçire, şöyle konuştu:

"Çiftçi meyvesine güzel bakmıştır. Ama bugünkü şartlara bakıyoruz ki Türkiye standartlarında Türk tarımında kaçınılmaz büyük bir kambur ve kanser olmuş bir hastalığımız var. Üreticiyle tüketici arasındaki fiyat farkını ayarlayamamamız. Bu da nedir bir kaç tane tüccarımızın bunu fırsat bilip ganimete çevirmektir. Bakanlığımız hep bahsediyor ve biz buna çok güveniyoruz tarlayla raf arasındaki fiyat farkını sağlayacağını söylüyor. Bu olmadan da ben tarım sektöründe ne rekoltenin, ne fiyat farkının, ne zaman ne alacağımızı bilemeyiz. Eğer tarım politikasında bir sistem yapılacaksa bunun oturması gerekmektedir. Çiftçinin bir liraya sattığı şeftali manav tezgahında 7 liradan satılıyor."

Karaoğlanlı Mahalle Muhtarı Hüseyin Kılınç ise, şeftali üretiminin git gide azaldığına dikkat çekti.

Kılınç, "Burası Ege Bölgesi’nin en verimli meyvelerinin olduğu bir mahalle. Eriğinden, kayısısından, kirazından, şeftalisine inanın burası bir meyve cenneti. Burası belki de Türkiye’nin meyve cenneti. Ürettiğimiz, bu kadar emek sarf ettiğimiz, işçimizle, mal sahiplerimizle ancak ürünlerimizin tam değerlendirildiğini düşünmüyoruz. Para yapmadığımızı biliyoruz. Zaten yeterince kış aylarında dolu ve yağmurdan etkileniyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.