Manisa

Akhisar köftesine tescil sevinci

19:17 16 Ocak 2018
Akhisar köftesine tescil sevinci

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar köftesinin coğrafi işaret tescil belgesi almasıyla ilçenin üç değerinin koruma altına alındığını söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akhisar köftesinin 9 yıllık beklemenin ardından tescillenmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Akhisar köftesinin coğrafi işaret tescil belgesini aldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Akhisar yöresine özgü yöresel lezzetlerimizden olan ve odaya 1924 yılında işletmelerde yapıldığına dair kaydı olan Akhisar köfte, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. İlçemize hayırlı olsun. Tescillenmiş ürünler koruma altına alındığı gibi aynı zamanda en az 2 katı kadar değer sağlıyor. En önemlisi değişim ve yok olmaya karşı, kültürel zenginliğimiz olan Akhisar köftesini gelecek kuşaklara aktarmak için koruma altına aldık. Daha önce Akhisar Uslu ve Akhisar Domat zeytinleri tescillenmişti."

Akhisar'da 20 yıldır köftecilik yapan Üzeyir Uyanık, bu köftenin yörede asırlardır yapıldığını belirterek, "Bu köfteyi diğer köftelerden ayıran birçok özellik var. Dananın kaburga kısmından çıkarılmış olabildiğince az yağlı et ve soğan tuzlanır, harmanlanır, iki kez üst üste kıyma makinesinde kıyılarak sabaha kadar serin bir yerde dinlendirilir. Daha sonra elle iyice yoğrulup bir parmak uzunluğunda, yuvarlanan parçalar avuç içinde bastırılarak köfteler hazırlanır. Hazırlanan köfteler, üzeri iyice küllenmiş közde ızgarada çevrilerek her tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Servisi dilimlenmiş sıcak pidelerin üzerinde yapılır." dedi.

Köfte sataşı yapan işletme yöneticisi Ali Özkan ise köftenin tescillenmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Özkan, "Yaklaşık 30 yıldır açık olan işletmemizde, ustalarımız tarafından Akhisar köfte yapılıyor. Köftenin adı atalarımızdan bugüne Akhisar köfte olarak gelmiş bunun tescillenmesi çok isabetli oldu. Artık menümüzde coğrafi i̇şaretli olarak tescillenmiş Akhisar köfte diye müşteriye sunuyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.