Manisa

"Iprodione" içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımının yasaklanması

17:55 14 Şubat 2018
"Iprodione" içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımının yasaklanması

Manisa'nın Salihli ilçesinde insan sağlığını tehdit eden "Iprodione" maddenin kullanımının önlenmesi için toplantı düzenlendi.

Salihli Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda, insan sağlığını tehdit eden ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımı yasaklanan "Iprodione" aktif maddesinin kullanımının önlenmesi için çalışma ve eylem planı hazırlandı.

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının olumsuz etkilenmemesi için bu maddenin kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından "Iprodione" aktif maddesinin yeraltı sularına karışma riski ve bazı metabolit kalıntılarının insan sağlığına olan olumsuz etkileri sebebiyle, Avrupa Birliği ülkelerinde Iprodione aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin ruhsatları 5 Mart 2018 tarihi itibarı ile iptal edileceğini belirten Aksoy, şöyle konuştu:

"Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ülkemizde bağ ve kayısıda kullanımı 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklanmış, 8 Haziran 2018 tarihi itibarı ile de tüm ürünlerde kullanımı yasaklanmıştır. Ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yaklaşık yüzde 83’ü Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Uluslararası çekirdeksiz kuru üzüm piyasasında kalıntılı ürünler, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarını ve talebini olumsuz yönde etkilemektedir. İlçemizde çekirdeksiz kuru üzümün paydaşları olan Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ticaret Borsası, Salihli Ziraat Odası, Tariş, Tarım Kredi Kooperatifleri, ihracatçı kuru üzüm işletmeleri ve Bitki Koruma Ürünü Bayi yetkili ve temsilcileri ile odamızda bir topla düzenledik. Toplantıda bilgilendirme ve eğitim toplantılarının düzenlenmesi, liflet, afiş ve broşür hazırlanması ve dağıtılması yönünde çalışma ve eylem planı oluşturuldu."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.