Manisa

Kamu binaları için tasarruflu ısıtma sistemi

11:29 06 Mart 2018
Kamu binaları için tasarruflu ısıtma sistemi

ZEKERİYA GÜNEŞ - Manisa'da, meslek lisesi öğretmeninin okul binalarının ısıtılmasıyla ilgili geliştirdiği sistemin verimi artırıp tasarruf sağlaması sonrası diğer okullarda da kullanılmasına karar verildi.

Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Teknolojisi Bölümü öğretmeni Remzi Fidan tarafından 2016'da başlatılan "Akıllı Kamu Binası Otomasyonu" projesi kapsamında, doğalgazla çalışan kalorifer kazanları için termostat sistemi geliştirildi.

Yerli yazılım ve donanıma sahip sistem, iç ortamın yanı sıra dış ortam sıcaklığı ve su sıcaklığını ölçerek belirlenen programa göre kazanın çalışmasını yönetiyor.

Sistemin test edildiği kazan dairesinde doğalgaz kullanımının son 4 ayda geçen yılın 4 ayına göre yüzde 20 düştüğü tespit edildi.

Öğretmen Fidan, öğrencilerle birlikte başladıkları projenin tüm yazılım ve donanımını kendi imkanlarıyla yaptıklarını, sistemi 4 binada denediklerini ve olumlu sonuç aldıklarını ifade etti.

Projeyi geliştirme aşamalarının devam ettiğini anlatan Fidan, sistemin özellikle kamu kurumlarına destek amacıyla yürütüldüğünü belirtti.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Necmettin Okumuş da destek verdikleri projenin elde ettiği başarıdan memnuniyet duyduklarını, sistemin ülke genelinde yaygınlaşması için çalıştıklarını vurguladı.

Okumuş, şöyle konuştu:

"Projenin sonuçlarını incelediğimizde yüzde 20'lik yakıt tasarrufu getirdiğini ve kalorifer sistemi ateşleyicisine gerek kalmadığını tespit ettik. Sistem kendi kendine çalışıyor. Hocamıza teşekkür ediyoruz. Sistemi ilk olarak Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına takacağız. İl Müdürlüğü binasının ardından 17 ilçedeki okullarımızda sistemi kullanmayı hedefliyoruz."

- "İş gücünden de tasarruf ediliyor"

Okul Müdürü Ömer Bozoğlu da sistemin iş gücünden de tasarruf sağladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Okulumuzdaki 4 binadaki 4 kazanı en az 4 görevlimizin takip etmesi gerekiyordu. Kapatılması, açılması ve devamlı kontrol edilmesi gerekiyordu. Proje sayesinde sadece 1 görevli, su seviyesi kontrolü yapıyor. Hem personel hem de ekonomik yönden tasarruf oldu. En çok önemsediğimiz konulardan biri de kaloriferlerin ihtiyacın üzerinde sıcaklıkla yanması nedeniyle pencerelerin açılarak kaynakların heba edilmesinin önüne geçilmesidir. Projenin tüm kamu binalarına yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.