Manisa

"Ölümsüzlük meyvesi" hünnapta hasat dönemi

11:07 25 Eylül 2018
"Ölümsüzlük meyvesi" hünnapta hasat dönemi

NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde doğal olarak üretilen ve birçok hastalığa şifa olduğu için "ölümsüzlük meyvesi" olarak bilinen hünnap dalından toplanmaya başlandı.

İlçenin önemli geçim kaynaklarından hünnabın hasadı için sabah erken saatlerde bahçelere giden işçiler, ağaçların altına örtü serdikten sonra özel yapım sırıklarla hünnapları çırparak yere düşürüyor. Örtülerin üzerinden toplanan hünnaplar, yapraklarından ayrılarak satılmak üzere paketleniyor.

Demirci'de bin 500 dönüm tarım arazisinde yıllık ortalama 150 ton hünnap üretiliyor. Tüccarlar tarafından üreticiden alınan hünnapların bir kısmı iç piyasaya veriliyor, önemli kısmı ise Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

- "Ürün değer kazandı"

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de hünnap üretiminin Demirci ilçesiyle özdeşleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu yıl üretimimizde geçen yıla oranla mevsimsel etkilerden dolayı biraz düşüş yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 150 tona yaklaşmıştık. Bu yıl rekoltemiz 100 ton civarında gerçekleşecek. Bu yıl hünnabımız 15 liradan satılıyor. Geçen yıla oranla 5 lira artış var. Üreticimizin ürünü değer kazandı."

Çiftçileri hünnap üretimi konusunda teşvik ettiklerini dile getiren Karakaya, "Hünnabın meyvesi şifalı olduğu gibi yaprağı da gelir getiriyor üreticimize. Hünnap meyvesi her hastalığa şifa olurken, yaprağı da kozmetik sanayinde kullanılmak üzere satılıyor." diye konuştu.

- "Coğrafi tescillemede sona gelindi"

Karakaya, hünnap için coğrafi işaret alınması için çalışmalara başladıklarına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Hünnap meyvesinin coğrafi işaretlemesinin yapılması için işlemlerde son aşamaya geldik. Hünnap meyvesi başta Almanya olmak üzere birçok dış ülkeye ve lokman hekimlere gönderiyoruz. Gelecek yıllarda Demirci'de hünnap üretimini 200 tonun üzerine çıkaracağız."

- Üretiminde zirai ilaç kullanılmıyor

Hünnap üreticisi Osman Söylenç, arazisindeki 200 ağaçla geçen yıl 2,5 ton hünnap ürettiğini, bu yıl da aynı civarda ürün beklediğini söyledi.

Hünnap'ın kilogramını 10-15 liradan sattıklarını, fiyatlardan memnun olduklarını ifade eden Söylenç, "Üretimde hiçbir şekilde ilaç kullanmıyoruz, tamamen doğal." dedi.

- Hünnap, "ölümsüzlük meyvesi" olarak biliniyor

Anavatanı olan Çin'de 4 bin yıldan beri yetiştirilen ve "ölümsüzlük meyvesi" olarak anılan hünnabın 56 cins ve 900 türü bulunuyor.

Anadolu'nun yanı sıra Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da da yetiştirilen hünnap, yüksek C, B1, B2 ve B6 vitaminleri, mineraller ile organik ve inorganik madde içeriği barındırıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.