Manisa

Kışladaki gıda zehirlenmesi davası

16:44 02 Ekim 2018
Kışladaki gıda zehirlenmesi davası

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'ndaki bir askerin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda askerin gıda nedeniyle zehirlenmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirket sahibi ve askeri personelin de bulunduğu 35 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bazı sanıklar savunma yaptı.

Sanıklardan Ebubekir Ertem, savunmasında kışlada aşçı yardımcısı olarak çalıştığını ve zehirlenmenin yaşandığı gün işe geldiği vakitte hindi etinin pişirilmeye hazır bir şekilde tezgahın üzerinde beklediğini belirterek, "Etler, eksi 18 derecede soğuk hava deposunda saklanıyordu. Fırının her tarafı eşit bir şekilde çalışıyordu etlerin pişmemesi için bir neden yok." dedi.

Ertem, hindi etinin fırında 1,5 saat piştiğini, pişme süresince mutfakta olduğunu, pişen yemeğin askerlere servis edilene dek fırından çıkarılmadığını öne sürdü.

O dönemde kışlada vatani görevini yapan Ecmain Burak ise "Yemekten bir saat sonra rahatsızlanarak revire çıktım. Revirde aynı şikayetlerde 15 asker daha vardı. Oradaki rütbeliler bizim eğitimden kaçtığımızı düşünerek usta bir askere 'Bunlar eğitimden kaçmak için gelmişlerdir. Ayran içsinler' dedi. Ayran içtik. Ancak rahatsızlığımız geçmeyince akşama da hastaneye gittik." beyanında bulundu.

O dönem kışladan alınan su örneklerinin analiz raporlarının sunulmasının ardından mahkeme duruşmayı erteledi.

- Olay ve iddianame

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 23 Mayıs, 16 ve 17 Haziran'da yemekten sonra çok sayıda asker, kusma ve bulantı şikayetiyle hastanelere kaldırılmıştı. 23 Mayıs'taki gıda zehirlenmesi sonucu bir asker hayatını kaybetmişti.

Olayla ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan 6'sı asker 48 kişiden aralarında yemek şirketinin genel müdürü A.T'nin de bulunduğu 10 şüpheli tutuklanmıştı.

Daha sonraki adli süreçte ise tutuklu sanıkların tamamı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Sağlık Bakanlığı da Manisa'da askerlerin ilk bulgulara göre besin zehirlenmesi sonucu rahatsızlandıklarını açıklamıştı.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, aralarında şirket sahibi ve askeri personellerin de bulunduğu 35 kişi hakkında "suç taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak, görevi ihmal" suçundan 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca 722 kişi de müşteki olarak yer alıyor.

- Hindi eti ve salçalı makarnada salmonella virüsü

İddianamede, Ege Müfreze Komutanlığınca Batı Kışla'da 21, 22 ve 23 Mayıs 2017 tarihlerinde yenilen bütün öğünlerden numune alınarak askeri yetkililerce THSK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Tüketici Güvenliği Laboratuvarlarında inceleme yapıldığı, incelemede hindi sote eti ve salçalı makarnada "salmonella" virüsü tespit edildiği belirtildi.

Yemeğe bakteri karışmasının "hindi etinin hazırlanmaya başlanılmasının ardından 26 saat sonra yemekhaneye dağıtılmak üzere gönderilmesi, et ile kıyma makinesinde parçalanma işlemine tabi tutulması, uygun olmayan sıcaklıkta pişirilme işlemine alınması"ndan kaynaklandığı ifade edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.