Mardin

Sağlıklı yaşamak için sigarayı bıraktılar

15:05 10 Şubat 2016
Sağlıklı yaşamak için sigarayı bıraktılar

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Akyazı köyünde yaşayan bazı vatandaşlar, sağlıklı yaşamak için sigarayı bıraktı.

Mardin’in büyükşehir olmasıyla mahalle statüsü kazanan Akyazı’da yaşayan Turan Koçhan (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıl içtikten sonra 13 yıl önce sigarayı bıraktığını söyledi.

Sigarayı bıraktıktan sonra sağlık açısından kendisini daha dinç hissettiğini ve koşmaya başladığını anlatan Koçhan, "İçmeyi bıraktım sağlığım yerine geldi. İçtiğim zaman çabuk yoruluyordum, yürümekte zorlanıyordum, merdiven çıkamıyordum. Şu anda o problemlerin hiç biri yok. Sigarayı bırakmak zor değil. İnsan kararlı olsa bırakır. Herkese sigara bırakmayı tavsiye ediyorum" dedi.

İlçede esnaflık yapan Mahmut Koçhan (55) da ağabeyinin siroz hastalığına yakalanmasından etkilenerek 16 yıl önce sigarayı bıraktığı belirtti.

Sigara içtiği yıllarda sürekli öksürdüğünü anımsatan Koçhan, şöyle dedi:

“Şimdi geceleri iyi uyuyorum. Sabah kalkınca nefesim güzel, kahvaltımı daha güzel yapıyorum. Sigara içtiğim zamanlarda sabah kalkınca kahvaltıdan önce gözüm sigarayı arıyordu. Sabah kalktığım andan itibaren akşam yatana kadar sigara hep ağzımdaydı. Köyümüzde tam sayıyı bilmiyorum ama sigara bırakanların sayısı 30-35 vardır. Hala bırakanlar oluyor. Gençleri görünce sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz."

Mahalle sakinlerinden Mehmet Koçhan (42) ise spor yapmak için sigarayı bıraktığını söyledi.

Halı sahada top oynarken 15 dakikada nefesinin daraldığını, sigarayı bıraktıktan sonra artık maçlarda hiç zorlanmadığını dile getiren Koçhan, “Baktım ya sigarayı bırakacağım veya futbolu bırakacağım tercihimi sigarayı bırakmadan yana kullandım" diye konuştu.

Akyazı Aile Hekimi Erol Balı, köy yerinde vatandaşların sigarayı bırakmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sigaranın zararlarından bahseden Balı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sigara kokusundan çocuklar da etkileniyor. Bırakmaları aileleri, kendileri açısından çok güzel, sağlık açısından çok iyi bir durum. Herkesin bırakmasını tavsiye ediyorum. Çocukların yanında içmemek, mümkünse hiç içmemek lazım. Aileler dikkat etmelidir. Aile hekimi olduğum köyde böyle bir durum olması benim için çok sevindiricidir.”

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.