Mardin

Mardin'in Nasra teyzesi vefat etti

14:04 27 Nisan 2016
Mardin'in Nasra teyzesi vefat etti

Mardin'de baba mesleği kumaş baskıcılığını 92 yaşına kadar sürdüren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde girişimci ödülü verdiği Nasra Çilli vefat etti.

Diyarbakırkapı Mahallesi'ndeki evinin bir odasında 12 yaşında öğrendiği sanatını gelecek kuşaklara taşımak için 80 yıldır kumaşa baskı yapan Süryani Çilli, rahatsızlanması üzerine Kızıltepe ilçesinde özel bir hastaneye kaldırıldı.

Kentte "Nasra teyze" olarak bilinen Çilli, müdahaleye rağmen kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Çilli'nin cenazesinin, cuma günü defnedileceği öğrenildi.

Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Çilli'nin ailesi, taziyeleri Kırklar Kilisesi'nde kabul ediyor. Süryanilerin yanı sıra Müslüman vatandaşlar da aileye taziyelerini iletiyor.

Özmen, burada yaptığı açıklamada, Çilli'nin çalışkanlığı, iş ahlakı ve dürüstlüğüyle çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Çilli'nin son nefesine kadar sanatını sürdürdüğünü, herkese sevgi ve saygıyla yaklaştığını belirten Özmen, "Arap, Kürt, Türk ve bütün halklarıyla bütünleşmiş bir şahsiyetten bahsediyoruz. Herkese örnektir Nasra teyze. Mardin'deki herkesin başı sağ olsun." dedi.

- "Yaşadığı evin tarihi dokusu korunacak"

Torun Metin Ezilmez ise anneannesinin sanatını hakkıyla yerine getirdiğini ifade etti.

Çilli'nin aldığı ödüller ve işinde kullandığı malzemeleri, evinde olduğu gibi muhafaza etmeyi planladıklarını anlatan Ezilmez, "Çalışma masası, tezgahı, her şey yerinde duracak. Evinin müzeye dönüştürüp dönüştürülmemesi konusunda aile olarak karar alacağız. Şu anda tarihi dokusu olduğu gibi korunacak." diye konuştu.

- Çilli'nin babası Atatürk'e portre hediye etmiş

Nasra Çilli'nin yeğeni telkari ustası Suphi Terli de Çilli'nin doğal boyalarla kumaşa baskı işini babasından öğrendiğini kaydetti.

Yerli, Mardin'in sarı taşlarını oyarak resimler yapan Çilli'nin babasının, cumhurbaşkanı seçildiği dönemde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, kendi hazırladığı portresini hediye ettiğini dile getirdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çilli'ye ödül vermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 yıl önce başbakanlığı döneminde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla geldiği Mardin'deki ''Büyüyen Türkiye, Güçlenen Kadınlar'' programında, Nasra Çilli'ye girişimci ödülü vermişti.

Erdoğan, kurduğu basma atölyesiyle ödüle layık görülen ve kürsüde mikrofonu uzattığı Çilli'nin Arapça olarak ''Ben fazla Türkçe bilmiyorum, teşekkür ederim'' demesi üzerine, aynı dilde ''Allah sana güç, uzun ömür versin'' ifadelerini kullanmıştı.

Babadan kalma, armut ağacından yapılmış 130 yıllık kalıpları bulunan Çilli'nin hazırladığı kumaşlar, Türkiye ve dünyadaki birçok kilisede "ayin perdesi" olarak kullanılıyordu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.