Mardin

Terör mağdurlarının manevi yaraları sarılıyor

11:33 27 Haziran 2016
Terör mağdurlarının manevi yaraları sarılıyor

HALİL İBRAHİM SİNCAR - PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu yaşadıkları il ve ilçeleri terk ederek Mardin'e yerleşen terör mağdurlarının manevi yaraları da sarılıyor.

Terör örgütü PKK'nın saldırıları sonucu çevre il ve ilçelerden ev ile iş yerlerini terk ederek Mardin'e gelen 11 bin 555 aileden 2 bin 248'i güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarla teröristlerden temizlenen evlerine döndü. Kentteki 9 bin 307 aileye devlet desteği sürüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülen "Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP)" kapsamında, Mardin'de yaşamını sürdüren terör mağdurlarına psikososyal destek veriliyor.

Mardin Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden ekipler, terör mağduru olduğu belirlenen aileleri ziyaret ediyor.

Sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, çocuk gelişimci, öğretmen ve sağlıkçıların da aralarında bulunduğu 225 personel, ailelerle yüz yüze görüşüyor.

Şimdiye kadar 9 bin 750 kişiyle görüşen uzmanlar, öncelikle aile bireylerinin durumunu ve temel ihtiyaçlarını belirliyor. Sağlıktan eğitime kadar tüm talepler not edilerek, ilgili kurumlara iletiliyor.

- "Artık korkmuyoruz"

Terör mağduru 58 yaşındaki S.E, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ay önce doğup büyüdükleri Nusaybin'i bırakıp Mardin'e gelmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Saldırılardan duydukları endişeyi dile getiren S.E, "Tünel kazmışlar, yolları kapatmışlardı. Su, elektrik yoktu. Orada nasıl yaşayacaktık? İlk geldiğimizde yaşadıklarınızın etkisiyle burada da korkuyorduk ama artık korkmuyoruz." dedi.

S.E, Mardin'de durumlarının iyi olduğunu, devletin sadece maddi değil manevi desteğini de gördüklerini anlattı.

"Devlet kiramızı karşılıyor, ekmek, gıda, her şeyi veriyor. Çocuklarımız okula devam ediyor. Sorunlarımızı dinlemeye geldiler, bize yardımcı oluyorlar. Allah devletimizden bin defa razı olsun." ifadelerini kullanan S.E, kendilerine destek sunan herkese teşekkür etti.

- Maddi destek sürüyor

Öte yandan, terör saldırıları nedeniyle Mardin'e göç etmek zorunda kalan ailelere maddi destek de devam ediyor.

Operasyonlar süresince kentteki 19 bin 985 aileye, 19 milyon 22 bin lira nakdi destek sağlandı. Valilik, terör mağduru ailelere ramazan dolayısıyla gıda paketi veya alışveriş kartı verdi.

Göç edenlerin barınma sorunu yaşamaması için 14 bin 33 aileye kira ve ihtiyaç duyanlara eşya yardımı yapıldı.

Barınacak ev bulmakta sıkıntı yaşayan bin 603 kişi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının desteğiyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca otellere yerleştirilerek, misafir edildi.

Bin 340 aileye, çocuk sayısına göre 843, bin 687 ve 2 bin 531 lira tek seferlik yardımlar yapıldı. Ayrıca kente gelen üniversiteliler ve telafi eğitimi alan 3 bin 63 öğrenciye bakanlığın desteğiyle vakıf tarafından maddi katkı sağlandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.