Mardin

Ilısu Barajı 2017'de hizmete alınacak

11:13 27 Kasım 2016
Ilısu Barajı 2017'de hizmete alınacak

OSMAN ÖKSÜZ - Mardin ve Şırnak sınırları içerisinde yer alan, "dünyanın en uzun krete ve en büyük ön yüzü beton kaplama alanı"na sahip Ilısu Barajı, bölgenin can suyu olacak.

Mardin ve Şırnak sınırları arasında Dicle Nehri üzerinde 10 yıl önce yapımına başlanan Ilısu Barajı ve HES'in yapımında sona gelindi.

Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda, Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinin 13 kilometre kuzeybatısında, Suriye sınırına 45 kilometre mesafede, tarihi Ilısu kaplıcalarının kaynağında yapımı süren Ilısu Barajı ve HES'in hizmete girmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunacak.

Gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci sırada yer alacak ve yılda yaklaşık 1 milyar lira değerinde 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretecek baraj, bu açıdan Atatürk, Karakaya ve Keban'dan sonra dördüncü büyük baraj olacak.

Projenin tamamlanması durumunda 4 bin kişiye iş imkanı sağlayacak baraj, 2017 yılında hizmete alınacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı'nın yakın zamanda biteceğini ve su tutulmaya başlanacağını kaydetti.

Eker, inşaatın son durumu hakkında şu bilgileri verdi:

"Ilısu Barajı'nın inşaatında şu an itibarıyla yüzde 85 seviyelerine gelmiş durumundayız. Dolu savak inşaatında ise yüzde 95 seviyelerine geldik. Gövde dolgularını bitirdik. Gövdede sızmayı engelleyecek ön beton kaplamayı tamamıyla bitirdik. Şu an santral kısmında çalışmalarımız devam ediyor. Enerji su alma alanında çalışmalarımız devam ediyor. Kısa sürede içerisinde bunu da bitirip inşallah önümüzdeki sene içerisinde su tutmayı hedefliyoruz."

- Hidroelektrik enerjinin yüzde 5'lik kısmını karşılayacak

Barajın bitmesi durumunda Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlayacağını kaydeden Eker, şunları söyledi:

"Barajımız enerji maksatlıdır. Atatürk, Keban ve Karakaya'dan sonra kapasite olarak Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olacak. Dicle Nehri üzerindeki en büyük barajımız olacak. Toplamda 11 milyar metreküp su depolayacak. Barajın gövde hacmi ise 24 milyon su depoluyor. Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 5 kısmını sağlamış olacak. Projemiz, bütün Türkiye'ye temiz enerji verecek. Yılda 4 bin 200 cigavat enerji üretecek. Kurulu gücümüz ise bin 200 megavat."

- Proje bölgeye, kültürel, ekonomik ve sosyal alanda katkıları olacak

Ilısu ve Cizre barajlarının sulama ve enerji alanında bölge insanının refah düzeyinin yükseleceğini vurgulayan Eker, Ilısu Barajı, enerji maksatlı bir baraj. 45 kilometre ileride Cizre Barajı projesi devam ediyor. Biz, burada su depolanmasını sağlayacağız. Cizre Barajı'nı, yapılabilir hale getirmiş olacak. Ve oraya da sulama ile ilgili önemli katkıları olacak. Hem enerji alanında hemde sulama alanında bölgeye katkı olacak. Bunun yanında bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal alanda da çok ciddi katkıları olacak." diye konuştu.

-"Yöre halkımız ekonomik olarak güçlenecek"

Ilısu Barajı'nın bitmesiyle yöre halkının ekonomik olarak güçleneceğini işaret eden Eker, şunları söyledi:

"Barajımızın bitmesiyle, yöre halkımız ekonomik olarak güçlenecek. Bu nedenle de terör hiçbir şekilde barınamayacak. Terör faaliyetlerinde bulunmuş olanlar o zaman yenilmiş olacak. Önemli olan insanların ekonomik olarak güçlenmesidir. Bölge insanımızın refahı için Ilısu Barajı, önemli bir proje."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.