Mardin

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

00:20 16 Temmuz 2017
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Mardin, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çok sayıda vatandaş demokrasi nöbeti tutmak için meydanlara indi.

Mardin'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolaysıyla merkez Artuklu ilçesi Mustafa Yaman Caddesi'nde bir araya gelen çok sayıda vatandaş, ellerinde Türk bayraklarıyla alanı doldurdu.

Memur-Sen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi de alana geldi. İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları alanda kurdukları stantlarda, vatandaşlara çeşitli ikramda bulundu.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, yaptığı konuşmada, terör örgütü FETÖ'nün bu millete darbe yapmaya kalkıştığını söyledi.

Milletin özgürlüğüne sahip çıktığını belirten Yaman, "Cumhurbaşkanımızın önderliğinde özgürlüğüne, iradesine, meclisine, geleceğine ve ülkesine sahip çıkan bu aziz millet dünya tarihinde görülmemiş kahramanlıklar göstermiş, canı pahasına tankların önüne yatmış ve bombalara göğsünü siper etmiştir." dedi.

"Halkımız, başta FETÖ olmak üzere darbeden medet uman tüm terör örgütlerine büyük bir ders vermiş, dünya ve ülke tarihimize geçecek demokrasi zaferi kazanmıştır." diyen Yaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mardinli hemşehrilerimiz de dik duruşlarıyla heyecanlarıyla ülke sevgisiyle bu hain kalkışmayı alır almaz aynen Kurtuluş Savaşı ve terörle mücadele olduğu gibi ülke sevgisiyle meydanlara dökülmüş, bayrağına, istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır."

AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ise geçen sene aynı yerde 27 gün boyunca demokrasi mitingleri yaptıklarını anımsattı.

Mardinlilerin darbe karşısında gerekli tepkiyi verdiğini dile getiren Dündar, "Biz Mardinliler olarak 15 Temmuz hain darbe girişimini unutmayacağız. Bugün unutmadığımız için buradayız." dedi.

Aralarında Saadet Partisi, Memur Sen, İlim Yayma Cemiyeti, MÜSİAD'ın da olduğu siyasi parti ve sivil kuruluşu temsilcileri birer konuşma yaptı.

Demokrasi nöbeti çeşitli programlarla devam ediyor.

- Diyarbakır

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "Milli Birlik Yürüyüşü" gerçekleştirildi.

Merkez Cami önünde başlayan "Milli Birlik Yürüyüşü", Hükümet Konağı önünde sona erdi. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen vatandaşlar, mezarlık önünden geçişleri sırasında Fatiha okudu.

Kocaköy Kaymakamı Yusuf Turhan, yaptığı konuşmada, geçen yıl 15 Temmuz'da, 40 yıldır kendisini gizleyen hain bir grubun şerefli Türk askeri üniformasını kirletmek suretiyle darbe yapmaya kalkıştığını söyledi.

Gazi meclisin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin bombalandığını ve milletin 249 evladının şehit edildiğini belirten Turhan, şöyle konuştu:

"Ancak hesaba katmadıkları şey idarecilerimizin dirayeti ve milletimizin ferasetiydi. Başaramadılar, başaramayacaklar da. Devletimiz kararlı bir şekilde hem FETÖ hem PKK hem de diğer terör örgütleri ile başarılı bir şekilde mücadele ediyor, etmeye devam edecek. Vatandaşımızın bu hususta hiçbir kaygısı olmasın. 15 Temmuz'un bir musibet olarak bize ders olmasını diliyorum. Bu vesileyle bugüne kadar vatan için şehadet şerbeti içmiş tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun, ailelerine sabır diliyorum."

AK Parti Kocaköy İlçe Başkanı Eşref Türe ise demokrasinin, hiçbir kaba kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü olduğunu herkese gösterdiklerini belirtti.

Milletin darbeye karşı durarak Türkiye Cumhuriyeti devletini kendi iradesi dışında hiçbir gücün yönetemeyeceğini gösterdiğini ifade eden Türe, bunun dünyaya örnek olacak bir tavır olduğunu vurguladı.

Türe, şunları kaydetti:

"Dünyada çok az millet bu bedeli ödeyebilir. Siyasi görüşü fark etmeksizin Türkiye'nin geleceğine sahip çıkan 15 Temmuz ruhu demokrasinin sigortasıdır. Demokrasimizin, hiçbir kaba kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü olduğunu herkese gösterdik."

Yürüyüşün ardından vatandaşlar Hükümet Konağı önünde Demokrasi Nöbeti tutmaya başladı.

- Şırnak

Şırnak'ta da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Yeni Mahalle Karayolları Kavşağı'nda çok sayıda vatandaş bir araya geldi.

Vali Mehmet Aktaş, burada yaptığı konuşmada, FETÖ örgütünün milletin helal kanları ve paraları ile emanet ettiği en ağır silahları millete karşı kullandığını söyledi.

Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine birkaç dakika içinde vatandaşların bütün cadde ve sokakları doldurarak vatanın bütünlüğüne sahip çıktığını aktaran Aktaş, vatandaşların teröristlere ve bütün dünyaya haykırdığını belirtti.

"Silahlı darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasıyla Türkiye artık yeni bir döneme girdi." diyen Aktaş, ülkenin artık 15 Temmuz öncesinden daha güçlü olduğunu, şehit anaların ve yetimlerin dualarının yanlarında olduğunu ifade etti.

Şırnak Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu da FETÖ'nün amacının kardeşi kardeşe kırdırtmak olduğunu söyledi.

23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı ise vatandaşların yıllardır huzuru beklediğini, Mehmetçiğin daima Şırnak halkının yanında olacağını söyledi.

Tarakçı, şöyle devam etti:

"O gün asker üniforması giymiş, benim üniformamı çalmış, polisimin üniformasını, yargı mensuplarımın cübbesini giymiş, bürokrasinin çeşitli kademelerine sızmış, bu milletin geleceğine tenezzül etmiş, hadlerini aşarak başarıya ulaşabileceklerini zanneden hainler, bu necip milletin sizlerin o yüreği büyük insanların önlerinde bir set ve bir altın madeni gibi duracağınızı asla hesap edemediler."

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan demokrasi nöbetinde, vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile sık sık FETÖ ve terör örgütü PKK aleyhine slogan attı.

Meydanda kurulan platformda, 15 Temmuz'da yaşananlar gösterildi.

- Siirt

Siirt'te, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, "Milli Birlik Yürüyüşü"yle başladı.

Güreş Caddesi'ndeki Sancaklar Ortaokulu önünde ellerinde Türk bayraklarıyla bir araya gelen vatandaşlar, FETÖ aleyhine sloganlar attı.

Buradan Mehter Takımı ve dev Türk bayrağı eşliğinde yürüyüşe geçen vatandaşlar, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'ndan geçerek 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya geldi.

Yürüyüşe, Vali Ali Fuat Atik, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Albay Selçuk Yavuz, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, siyasi parti ve kamu kurum temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.