Mardin

Şehit Kaymakam Safitürk'ün hayali gerçek oluyor

17:02 21 Temmuz 2017
Şehit Kaymakam Safitürk'ün hayali gerçek oluyor

Mardin'in Derik ilçesinde PKK'lı teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit olan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün, Derik zeytinini dünyaya tanıtma hayali için 10 modern kapama zeytin bahçesinin açılışı gerçekleştirildi.

Derik Kaymakamlığının, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Valilik, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), il ve ilçe tarım müdürlüklerinin desteğiyle entegre kırsal kalkınma projesi kapsamında, yüzde 70 hibe desteğiyle 2 bin zeytin fidanın dikildiği ve maliyeti yaklaşık 257 bin olan 10 kapama modern zeytin bahçesinin açılışı törenle yapıldı.

Vali Mustafa Yaman, törende yaptığı konuşmada, bir ziyaretinde şehit Kaymakam Safitürk'ün kendisinden projeye destek olmasını istediğini ve destek olacağını belirttiğini söyledi.

Daha sonra zeytin yağını kendisiyle incelediğini anımsatan Yaman, "Kendisi daha sonra şehit oldu. Allah rahmet eylesin. GAP, Mardin Valiliği, DİKA, il ve ilçe tarım müdürlüklerinin verdiği destekle, şehit kaymakamın projesi sevindirici hale geldi. Bu daha başlangıç." dedi.

Şehit Kaymakam Safitürk'ün vasiyetini yerine getirdiklerini aktaran Mustafa Yaman, şöyle devam etti:

"Mezopotamya'nın bu bereketli topraklarında neye destek verseniz, ne ekseniz yetişiyor. Haklı olarak desteklenmesi gereken Derik zeytinini o eski şaşalı zamanlarını tekrar kazanmasını arzu ediyoruz. Bunun için de her türlü desteği vermeye hazırız. Biz devlet olarak her zaman Derik Kaymakamlığı ve değerli çiftçilerimizin yanındayız. Değerli şehit kardeşimiz Muhammed Fatih'in de o tavsiyesini, vasiyetini devam ettiriyoruz."

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise zeytinin ana kaynağının Derik olduğunu söyledi.

GAP olarak Derik zeytinin tanınması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Karahocagil, "GAP idaresi olarak zeytin hedeflerimizden biri. Kapama zeytin bahçesi, markalaşma ve zeytin yağı ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. İnşallah ileriki süreçte Derik zeytini gerçek değerini bulacak." diye konuştu.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da projenin ilçeye güzel katkılarının olacağını belirtti.

Derik Kaymakamı Hakan Kafkas ise şehit Kaymakam Safitürk'ün Derik zeytini ile ilgili çok güzel projelerinin olduğunu vurguladı.

Şehit kaymakamın zeytinin tanıtılması için yaptığı çalışmalardan örnek veren Kafkas, "Biz de kendimizce onun projelerinin üzerine bir şeyler koyduk. Kısa zamanda çok güzel mesafeler katettik. Biz burada sadece 10 zeytin bahçemizin açılışını yapmıyoruz. Derik zeytininin kalıcı hale gelmesini sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yaman, Karahocagil, Kafkas ve Altındağ, zeytin fidanı dikti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.