Hayrettin Karaman: Hacı demeyin

Prof. Hayrettin Karaman, hac için Kabe'ye gidenlere çok önemli uyarılarda bulundu.

Hayrettin Karaman: Hacı demeyin
Hayrettin Karaman: Hacı demeyin
GİRİŞ 24.10.2013 15:35 GÜNCELLEME 24.10.2013 15:46
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye'de fıkıh dendiğinde akla ilk gelen isim olan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, hac ibadetini yerine getirene 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını söyledi.

HACDAN ÖNCE HACDAN SONRA DİYE AYRILMAMALI

Hac ibadetinin 'hacdan önce daha gevşek dindar iken hacdan sonra daha sıkı dindar olma' şeklinde, bir müminin dini hayatını ikiye bölmesini doğru bulmadığını ifade eden Karaman, 'Namaz, oruç, istiğfar/tevbe, tasadduk gibi ibadetler de temizleyici, bağışlanma vesilesi ibadetlerdir. Mü'min bütün bu ibadetleri, kesintisiz kulluk bilinci içinde yapmalıdır. Bir mü'mine hacdan önce neler yakışmıyorsa hacdan sonra da onlar yakışmaz' dedi.

ALLAH NASİP ETTİ, GİTTİK GELDİK

Hac dönüşü ziyarete gelen misafirlere anlatılması gerekenlere de açıklık getiren Karaman, hac ibadetini yapanları, bu ibadeti yapamayanlara 'hac ibadeti yapmakla başkalarından farklı ve imtiyazlı hale geldiği intibaını' vermemesi konusunda uyardı.

HEDİYE HURMA VE ZEMZEM

Hac ziyaretlerinin hediyeleşme ziyaretlerine dönmesini de eleştiren Karaman, 'Beyler ve hanımlar arasında bir söz var: 'Çarşı tavafı'. Gerçekten birçok insan adeta iki tavaf yapıyor: Kabe ve çarşı tavafları. Hatta bazıları ikincisi ile daha fazla meşgul oluyorlar' dedi. Kesin olarak kötü sonuçlara sebep olduğu için 'Uğurlayanlar hacca gidenlere hediye vermemeli, hacca gidenler de oradan hediye getirmemelidirler. Uğurlayanlar dua etmeli ve dua istemeli, gidenlerin de en büyük hediyeleri orada, eş dost için dua etmek olmalıdır' diyen Karaman, 'Hacdan getirilecek hediye yalnızca hurma ve zemzem olmalı.' diye konuştu.

HAC İBADETİ YAPANA HACI DEMEYİN

Yıllardır hac ibadeti yapan kimseye 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını ve bunu yazarak da ifade ettiğini belirten Karaman, 'Mü'min 'namazcı, oruçcu, haccı, zekatçı...' değil, mü'mindir, müslümandır. Yapılan ibadetler mü'mine unvan olmaz, olmamalıdır' diye konuştu.

YORUMLAR 13
  • teoman oraloglu 10 yıl önce Şikayet Et
    yanlış metetme, yanlış ünvan duyurusu. Türkiyede fıkıh dendiğinde akla gelen ilk isim olan hayrettin karaman...... bu tanıtım çok yanlış. çünkü o ehli sünnet üzere değil. dolayısıyla aday müslümanlarda onu doğru bilecekler. vede aday müslüman,daha aday dahi olamadan dairenin dışında olacak. haaaa, bunu anca ahirete intikal ettiğinde öğrenir. ama sizler sebep ve vesile olmayınız. 60 tanesini doğru söylüyorlar 40 tanesi yanlış yada 98 doğru 2 tanesi yanlış .... ehli sünnetin bir halkasından ayrılan doğru yolu bulamaz. bu işler ilahiyat mezunu ve arabi lisanı çok iyi bilmekle olmuyor. Bu tevsirleri yapan evliya Allah c.c dostlarının nasıl bir hal üzere olduklarını öğrenin. bu hal üzere olmayan, arabi lisanı biliyorum diye ayet hadis açıklamaya kalkarsa , sonu hüsran olur.nitekim hüsran olduklarınıda görüyoruz. gaflet bataklığı içindeler. umulurki tövbe ederler, bu bir nasihattir.
    Cevapla
  • EROL AKBULUT 10 yıl önce Şikayet Et
    EY VALLAH HOCAM AĞZINA SAĞLIK. Hocam Ağzına sağlık gerçekten güzel konulara değiniyorsunuz Hareme gidip geldikten sonra telvizyonlarda çok boy gösterenler var eğer onlarada hacı dersek vay halimize HA MEHMET EMİNİ'de (rumuzlu) Bir sen adammışsın demek istiyorum.
    Cevapla
  • mania 10 yıl önce Şikayet Et
    Hayreddin Karaman güzel bir noktaya değinmiş. Okuduğunu bile anlamaktan aciz insanlar Hayreddin Karaman'ın bu yazısıyla farzı hafife aldığını, garip konulara parmak bastığını sanabilir. Kimsenin farzı hafife aldığı falan yok. Din üzerinden yapılacak bu isimlendirmelerin zararı yine müslümanlara dokunuyor. Hacı olduğunu söylemekde ne demek. Nasib oldu 10 sene evvel Hacca gittim. Döndüğümde memlekitmde dahil pek çok yerde hacı denmeye başlanmasından ben de rahatsız oldum. Bu ne peygamber zamanında, ne de sonraki müslümanar zamanında var olmayan bir isimlendirme. Neden gerek duyarsınız ki böyle lakaplara. Zaten farz olan bir ibadet. Herşeyi tadında bırakın. Bide dine yerleşmiş bid'atlere karşı mücadele ederek çok güzel bir sünnet işleyen alimleri suçlama kolaylığından vazgeçinde, azıcık ilmi üsluplarla cevap verin. Her hacca gideni kutsallaştırmayın. Hacca giden üzerine düşen vazifeyi yapmıştır sadece. O kadar.
    Cevapla
  • Milli Kurtuluş 10 yıl önce Şikayet Et
    Fıkıh deyince akla. Niye hayrettin karaman geliyormuş ki. Benim hiçte aklıma gelmiyor.
    Cevapla
  • Mehmet Emin 10 yıl önce Şikayet Et
    Çarşı tavafı Allah'ın rızasına uygun, O ticaret HAREM'in hakkı.. Hac'da kurban kesiyoruz, Etini kendimiz mi yiyoruz. Hz. İbrahim (SAV), oğlunu ve Hz. Hacer annemizi oraya bırakırken orada çarşı mı vardı? Hz. İbrahim tarımı ve suyu olmayan bir yere ciğerini bırakıp giderken Hayrettin hocaya mı sordu? hocanın biri çıkıp Mekke'de ticaret yapmayın diyor. Sus da adam desinler. Bırak o vazifeyi Yaşarlar Beyazlar yapsın!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek