Ali Durmuş obezitenin tehlikelerini anlattı.

Eda’yla Gün Ortasında 'Herşey sağlık için' programının konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ali DURMUŞ oldu.

Ali Durmuş obezitenin tehlikelerini anlattı.
Ali Durmuş obezitenin tehlikelerini anlattı.
GİRİŞ 19.12.2014 16:48 GÜNCELLEME 19.12.2014 16:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çağın en tehlikeli hastalığı olan Morbid obezite ile ilgili merak edilenlere cevap veren Op. Dr. Ali Durmuş, bu hastalıklarından korunmanın yollarını da Radyo 7 dinleyicilerine aktardı.

Eda : Morbid Obezite ve Obezite arasındaki fark nedir ?

Ali DURMUŞ : Obezite şişmanlık demektir. Obezitenin hastalıklı kısmına Morbid obezite denir. Yandaş hastalıklar bu kişileri buluyor. Çünkü hasta hareket güçlüğü çekiyor. Kemik hastalıkları başlıyor.

Eda : Yapılan araştırmalar gösteriyor ki her 10 çocuktan 1’i obez. Aynı zamanda bu oranın kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğu söyleniyor. Neler söyleyeceksiniz ?

Ali DURMUŞ : Obezite çok büyük sorun haline geldi. Amerika da ki uçakların koltukların ebatları değişiyor. Çünkü halk obeziteye doğru gidiyor.Bunun en büyük nedeni FAST-FOOD beslenme. Bu durum Türkiye’de de hat safhaya ulaştı. Obezite de Avrupa daha sıkı savaş içine girdi. BODY MASS İNDEX dediğimiz yani kilo ile boyu karşılaştırdığınızda index oluşuyor. Türkiye’de devletin belirlediği index sınrı  40, Avrupa’da 35,Amerika’da 45.Türkiye’de biraz daha şişmanlara obez diyoruz. Avrupa’da rakam küçük olmasına rağmen obez diyorlar. Devletin her türlü imkanlarından yararlanıyorlar. Türkiye’de de 40’ın üzerinde yararlanabiliyorsunuz.

Eda :  Diyabet hastası olan obez birine nasıl bir cerrahi müdahalede bulunuyorsunuz ?

Ali DURMUŞ : Diyabetin en büyük etkenlerinden biri de kilo. Tip 2 diyabet hastalarına ameliyat öneriyoruz. Ameliyat sonrası insülin direnci düşüyor. Bu kişilere GASTRİK BYPASS dediğimiz bir ameliyat yapıyoruz. Gastrik bypass daki sıkıntı şudur ; İler de bir ameliyat olması durumunda vücut mekanizmasını değiştirmiş oluyorsunuz. İkinci bir ameliyat daha zor şartlar da gerçekleşiyor. TÜP MİDE tercih edilen bir ameliyat. Mekanizma değişmiyor, komplikasyon çok az. Hasta rahatsız olmuyor. Sadece fazla olan mide alınarak küçültülüyor.

Eda : Obezite ameliyatlarından sonra ki ölümlerin sebebi nedir ?

Ali DURMUŞ : Bütün ameliyatların riskinde ölüm vardır. Morbid ameliyatlarına sıfır risk ile girilmesi gerekir. Hastanın kalbi,guatr,endokrini ..vs yani tüm vücudu tanıyıp,tetkiklerini yaptıktan sonra ameliyata girilmelidir. Geniş bir check up olmalıdır. Bu hastaları diğer hastalardan ayırmak gerekir. Ameliyat sonrası önemli. Hastanın ateşi çıkabiliyor. Bunu sebebi ise kaçaktır. Geri dönüşü olmayabilir.İltihaba dönüşür ve hasta bir hafta on gün içinde ölür.

Eda :  Hangi tür ameliyatı tercih ediyorsunuz ? Şeker hastaları ameliyat olmalı mı ?

Ali DURMUŞ : Her şeker hastası ameliyat olmayabilir. Hem morbid olup hem de şeker hastası ise, Gastrik Bypass yada SADI-S dediğimiz ameliyat türü var. Amaç,diyabet hastalarında pankreas dan ince bağırsağa bypass geçmektir.Yani yemek olarak ince bağırsağı atlamış oluyorsunuz. Hasta % 100 şeker hastasıysa bypass yapmak lazım. Tercihim uygun şartlarda Tüp mide çünkü,komplikasyonu olmayan bir ameliyat türü. Ehil ellerde ameliyat olmak ve en ufak bir sıkıntıda bile mutlaka doktoru ile iletişim halinde olmalıdır. İlk günler çok önemlidir. Riskli bir ameliyattır.

Eda : Yemek yemeyen çocuğa zorla yedirmek ne kadar doğru ?

Ali DURMUŞ : Son dönemler de çok fazla obez  çocuk var. Bunun sebebi,beslenme alışkanlığı. Anne- baba çalışıyor. Düzenli yemek yok. Her okulda da yemek yok. Hazır yemekler eve sipariş ediliyor. Beslenme  alışkanlığı böyle olan ülkeler de obez olunması yüksek ihtimaldir. Önerim şudur ; Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. Yatmadan önce yemek yemeyin. Akşam yemeklerinizde yeşil salatanız olsun. Düzenli beslenin. Sabah mutlaka su için. Bağırsakları temizler. Öncüdür. Bedeni rahatlatır. En az 2 litre su içmelisiniz. İdrar renginiz beyaz olana kadar su için.

Eda : Çocuklar da obezite ameliyatının yaş sınırı var mı ?

Ali DURMUŞ : Hayır yok.  Çocuğun kilo vermesi diyetle mümkün değilse ameliyat olabilir. 10 yaşında ki bir çocuk da bu ameliyatı olabilir. Çocuğa ameliyat öncesi en az 1 yıl diyet yaptırmak gerekir. Sıkı bir endokrin takibi yapılmalıdır. Dört –beş doktorun gözetiminde takip yapılmalıdır. Eğer kalıtsal bir kilo sıkıntısı varsa,çocuğun kilo alması engellenemez.

Eda : Gizli şeker nedir ? Herhangi bir riski var mı ?

Ali DURMUŞ : Oral Glukoz Tolerans testi yapılıyor. 70 gr-100 gr hastaya aç iken şeker içirilip ölçülüyor.2- 3 saat duruma göre bekletiliyor. Çıkan değerlerle gizli şeker ölçülebiliyor. İnsanın vücudunda ki kan 3 ay da bir değişir,yani sıfırlanır. Eğer vücutta şeker varsa,o kana yapışır.

Eda : Neler önerirsiniz ?

Ali DURMUŞ : Her şiman ve her diyabet hastası morbid ameliyatı olması şart değil. Önemli olan,doktor –hasta ilişkisi. Birbirinize güvenmeniz gerekir. Herhangi bir risk yoksa bu ameliyatı olun. Çünkü komplikasyon olduğunda geri dönüşü çok zor.

Eda’yla Gün Ortası Hafta içi her gün 12.00’de Radyo 7’de dinleyici ile buluşuyor.

YORUMLAR 2
  • haticeicer@.web.de 8 yıl önce Şikayet Et
    Bende ameliyat olmak istiyorum 1.64 cm 102 kilodayim 2006 dan buyana kiloluyum Ama korkuyorum ve kararsizim
    Cevapla
  • Yeter yener 9 yıl önce Şikayet Et
    Bende ameliyat olmak istiyom ama karar veremiyor tüp midemi baypas mı ben 152 boyundayım 93 kg yandaş hastalığım yok bildiğim kadarıyla bana bir fikir verin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!