Savaş muhabirliği için protokol yenilendi

AA, Türkiye'de savaş muhabiri yetiştirmek amacıyla ortak eğitim verdiği Polis Akademisi ile protokolü yeniledi.

Savaş muhabirliği için protokol yenilendi
Savaş muhabirliği için protokol yenilendi
GİRİŞ 13.10.2015 13:48 GÜNCELLEME 13.10.2015 13:48

Yeni protokolün imzalanması için AA Genel Müdürlüğünde düzenlenen törene, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ile Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal katıldı.

İmza töreninde konuşan Mutanoğlu, Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğunu, yaşanan siyasi hesaplaşmaların bölgeyi de etkilediğini belirtti.

Mutanoğlu, bölgede son 10 yılda yaşanan büyük dönüşümün, birtakım siyasi çalkantılar oluşturduğunu; bunun, insan ölümlerine varan savaşlar, krizler, kaoslar meydana getirdiğini söyledi.

İsrail ile Hizbullah arasında 2006 yılındaki savaşı takip etmek için Lübnan'da bulunduğunu belirten Mutanoğlu, Batı'dan gelen gazetecilerin en iyi kasklar, çelik yelekler ve donanımla görev yaparken Türk gazetecilerin ise çok rahat kurşun geçirecek malzemelerle sahada olduklarını ifade etti.

Aradan geçen sürede Suriye'nin, Irak'ın karıştığını, Filistin meselesinin yoğunluğunu devam ettirdiğine dikkati çeken Mutanoğlu, şöyle dedi:

"Daha önce bu bölgelerde çok ciddi savaşlar yoktu. Dolayısıyla bu savaş eğitimi çok fazla zaruri değildi ama artık öyle bir noktaya geldik ki Suriye'de ne olduğunu anlamak istiyorsanız, Suriye'ye girmeniz gerekiyor. Suriye, uzmanlar çok daha iyi bilirler, savaş yaşamış ülkeler arasında herhalde en tehlikeli ülke. Çünkü artık şehir şehir değil, kasaba kasaba değil, köy köy farklı grupların elinde. Bir yerden geçiyorsunuz birisinin bayrağı var, bir yerden geçiyorsunuz başka birisinin bayrağı var. Birisinin eline düşebilirsiniz, başka biri sizi kaçırabilir, başka bir şey olabilir, bir yerde bomba patlayabilir, birisi öldürebilir. Yani her an bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunuz bir yer. Siz bir muhabir gönderdiğinizde, bütün bunların önlemini almak durumundasınız. Bir bombalı, silahlı saldırı, kaçırma, rehin alma olayı olduğunda nasıl davranması gerektiğini öğrenmeniz lazım."

"AA ile işbirliği yapmak onur"

Mutanoğlu, bu çerçevede Haber Akademisinin beşinci eğitimine başlayacağını vurgulayarak, akademinin, Türkiye'de savaş muhabirliği eğitimi veren uluslararası nitelikte olduğunu bildirdi.

Mutanoğlu, Polis Akademisinin uzman, Haber Akademisinin ise editöryal eğitimiyle nitelikli, savaş bölgesinde olaylara nasıl bakması gerektiğini bilen kişilerin yetiştiğini ifade eden Mutanoğlu, muhabirlerin göstereceği cesaretin de önemine değindi.
Geçen dönem 95 kişinin savaş muhabiri olarak yetiştirildiği hatırlatan Mutanoğlu, bu sefer 30 kişilik bir kadronun düşünüldüğünü söyledi.

Mutanoğlu, "Bu eğitimler daha çok arkadaşımızın hem gerçeğin peşinde koşup hem hayatta kalmasına yardımcı olacaktır diye temenni ediyorum" diye konuştu.
Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal da Halep'te DAEŞ saldırısında hayatını kaybeden AA muhabiri Salih Mahmud Leyla'yı, terörle mücadele ederken şehit olan askerleri, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andı. 
İnal, Anadolu Ajansının bölgesinde son derece köklü bir kuruluş olduğunu ve bu kuruluş ile işbirliği yapmanın kendileri için bir onur olduğunu ifade etti. 

"Sadece asker, polis değil muhabir de hazır olmalı"

İnal, "Bilgi birikimimizi ve deneyimimizi bu güçlü kuruluşla paylaşarak, bu sıkıntılı coğrafyada, globalleşen dünyaya haberi bir an önce ulaştırmak adına emek veren siz değerli basın mensubu arkadaşlarıma hayatta kalma becerilerini geliştirmek, aynı zamanda da hayatta kalma stratejisi öğretebilmek adına yapacağımız her türlü çalışmada başarılar diliyorum" dedi. 

Son derece verimli çalışmalar yürüttüklerini belirten İnal, pek çok basın mensubuyla da akademik ortamında karşılaşma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı bulduklarını bildirdi. 

İnal, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle çevresinde savaş, iç kargaşa ve kaosun eksik olmadığına değindi. İnal, Türkiye'de yaşanan terör olayları, Suriye, Irak ve Ukrayna'da, Azerbaycan-Ermenistan hududunda meydana gelen iç karışıklıklar nedeniyle "bu coğrafyada her zaman hazır olmak zorunda" olunduğuna dikkati çekti. 
Sadece askerin, polisin, devletin değil, savaş bölgesinden haber geçecek muhabirin de hazır olması gerektiğini ifade eden İnal, savaşsız, afetsiz, sıkıntısız bir dünyada güzel haberler geçilmesi dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından Mutanoğlu ve İnal, iki kurum arasındaki protokolü imzaladı.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?