Medya Derneği'nden YSK'ya uyarı bildirisi

Bazı kanallara YSK'nn ceza yağdırmasının ardından Medya Derneği, harekete geçti ve sert bir bildiri yayınladı

Medya Derneği'nden YSK'ya uyarı bildirisi
Medya Derneği'nden YSK'ya uyarı bildirisi
GİRİŞ 06.11.2015 18:21 GÜNCELLEME 06.11.2015 18:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüksek Seçim Kurulu, seçimler öncesinde objektif habercilik anlayışıyla hareket eden TVNET, A Haber ve 24 TV gibi haber kanallarına skandal cezalar yağdırmayı sürdürüyor. Medya Derneği'nin üyesi olan bu televizyon kanallarına verilen yayın durdurma cezalarına Türkiye'nin hemen her kentinden STK'lar da tepki gösteriyor.

Medya Derneği söz konusu basın özgürlüğünü kısıtlayıcı karara ilişkin olarak bir bildiri yayınlayarak, YSK'nın medya özgürlüklerini açıkça ihlal ettiğini açıkladı. Yayınlanan bildiride ayrıca, YSK'nın demokratik, şeffaf, tarafsız ve adil bir işleyişe kavuşmaya davet edildiği duyuruldu.

İşte YSK'nın yapmış olduğu o açıklamadan önemli satır başları:

"Yüksek Seçim Kurulu özel olarak seçildiği belli olan A Haber, 24 TV, TV NET gibi Medya Derneği üyesi olan bazı televizyon kanallarına yayın durdurma cezaları yağdırmaya devam ediyor. Artık hiç şüphemiz kalmamıştır ki bu cezaların amacı 'arkakik mevzuatı zorlama yorumlarla uygulamak' değil, medyayı gazetecileri ve izleyiciyi en temel haklarından mahkum bırakmaktır. Aynı durumda olan diğer yayın organlarını görmezden gelen ve sadece belli kanallara ceza yağdıran YSK, medya özgürlüklerini açıkça ihlal etmektedir.

Tek kanallı dönemde devletin kendi yönetimindeki televizyon kanalı için getirmiş olduğu standartların günümüzde aynı mantıkla bütün kanallar için uygulanamayacağı açıktır. Adı anılan kurumun özel televizyon kuruluşlarına hangi doğrultuda ve nasıl yayın yapacaklarını dikte etme hakkı yoktur.

YSK'nın tek taraflı olarak bu tür kararları alması ve uygulaması, en hafif tabirle otoriter ve sorumsuz bir yaklaşımdır. Görünen o ki bu Kurum demokratik hak ve özgürlükleri kullandırmamayı, medyayı baskı altına alıp korkutmaya çalışmayı alışkanlık haline getirmiştir. Verilen cezalarla basın özgürlüğü ve editöryal bağımsızlık ihlal edilmektedir.

Herkes artık şunu anlamalıdır ki bir medya kuruluşunun yayın çizgisini değerlendirmek resmi kurumların değil, izleyicinin yapacağı bir iştir. Medya teknolojilerindeki büyük gelişim ve dolayısıyla değişimin farkına varmamakta ısrar etmenin anlamı yoktur. Kanun koyucuların ve uygulayıcıların devlet yayıncılığı ile özel yayıncılık arasındaki farkı anlaması için kaybedilecek zaman kalmamıştır.

Medya Derneği olarak elindeki imkanları özgürlükleri yok etmek üzere araçsallaştıran YSK'yı kınıyoruz. Adı geçen kurumu bir an önce daha demokratik, şeffaf, tarafsız ve adil bir işleyişe kavuşmaya davet ediyoruz.

Medya Derneği olarak Yasama organını da artık bu duruma seyirci kalmamaya çağırıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden beklentimiz, ciddi suiistimallere yol açan ve artık medyayı manipüle etmekten başka bir işlevi kalmamış olan hukuki düzenlemeleri bir an önce değiştirmesi ve daha özgürlükçü bir çizgiye getirmesidir.

Demokrasilerde 'yetkili sorumsuzluk' kabul edilemez.YSK'nın aldığı denetlenemez ve değiştirilemez kararlar kamu vicdanını derinden yaralamaktadır. Bu çerçevede eski Türkiye kalıntısı olup hantal bir yapıya sahip olan, aldığı yanlış kararlarla seçim sonuçlarını menfi yönde etkileyen YSK'nın yapısının değiştirilmesi de düşünülmelidir."

YORUMLAR 1
  • SEVİLAY 8 yıl önce Şikayet Et
    STV,HALKTV,CNN,FOKS daha mı tarafsız*
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi