UMED Medya Okulu ilk mezunlarını verdi

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği’nin (UMED) genç iletişimciler yetiştirmek amacıyla açtığı Medya Okulu ilk mezunlarını verdi.

 UMED Medya Okulu ilk mezunlarını verdi
UMED Medya Okulu ilk mezunlarını verdi
GİRİŞ 28.06.2016 17:38 GÜNCELLEME 28.06.2016 18:11

UMED, “Medya Okulu Sertifika Töreni”nde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Ülkesinin ve milletinin yanında yer alacak milli ve yerli güçlü, duyarlılık oluşturacak medyaya ihtiyaç var.  Dünya’yı Washington, Londra, Moskova, Pekin ve Berlin’den değil İstanbul’dan, Ankara’dan ve Türkiye’nin bakışıyla okuyacak medyaya ihtiyaç var” dedi. 

Ankara’da yapılan “Sertifika Töreni”ne Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, UMED Başkanı Aslan Değirmenci, NETCOM Genel Müdürü Oğuz Memiş, basın mensupları, bürokratlar, STK Temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Protokol konuşmalarının ardından Medya Okulu’ndan mezun olup, sertifika almaya hak kazanan öğrencilere sertifikaları verildi. 

"BURADA OLMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUM"

Programda konuşan Ali Yalçın önemli açıklamalarda bulundu. UMED'in programında olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Yalçın, “Haber alma özgürlüğünün sağlanması, haberlerin gerçek, doğru, tarafsız bir şekilde verilmesi ve toplumların din, dil, ırk,  renk ayrımı yapılmadan ele alınması için çaba sarf ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Çıkar çevrelerinden ve illegal yapılardan bağımsız hareket etmeyi ilke olarak benimseyen UMED, ülkemizin yanında yer almayı, milli iradeyle birlikte hareket etmeyi, mazlum ve mağdurların sesi olmayı temel bir vizyon ve misyon olarak belirlemiştir. UMED’in, küresel medya mensuplarıyla yarışabilecek, hatta onların üstünde niteliğe haiz genç gazeteciler yetiştirme gayretini taktirle karşılıyorum. Kuruluşundan sonraki çok kısa bir süre içinde Medya Okulu açarak gelecek vizyonu olan gençleri tespit edip onları tecrübeli gazetecilerle buluşturmasını önemsiyorum” diye konuştu.

"HABER İLK ÖNCE TEYİT EDİLMELİDİR"

Günümüzde enformasyon ve bilgi dolaşımının, baş döndürücü bir hıza ulaştığını belirten Yalçın, buna karşılık, gerek dünya gerekse bizim medyamızda yaşanan; yalan haber ve asılsız bilgiye dayalı olarak gittikçe yaygınlaşan güvensizliğin meydana geldiğini söyledi. Yalçın, haberin her zaman doğrulanması ve teyit edilmesinin gerekliliğini de vurguladı. Batı medyasının gerçekleri örtbas ettiğine dikkat çeken Yalçın, “Bugün Batı medyası, küresel algı yönetimleriyle kapitalizmin çöküşünü, yaşanan medeniyetler krizini örtbas etmek istemektedir. Bu çöküş, 'silahsız savaş enformasyon' yoluyla örtbas edilemeyecek boyuta ulaşmıştır. Batı Medyası, AB ülkelerine sığınan yüz iki yüz mülteciyi manşet atarken, 3 milyon Suriyeli mülteciyi misafir eden Türkiye’yi görmezlikten gelmektedir. Çünkü küresel medya, kapitalizmin çıkarlarına uygunluk ölçüsünde haberleri değerlendirmektedir. Bu çıkarlara göre dünya gündemi manipüle ediliyor” şeklinde konuştu.

"KAPİTALİZM KRİZ YAŞIYOR, AB ÇATIRDIYOR"

Güç denkleminde AB'nin yeni bir arayışa geçtiğini ancak git gide başarısızlığa sürüklendiğini sözlerine ekleyen Yalçın, Çin’in dünya siyasetine ağırlık koymasıyla tek kutupluluğun bittiğini, ABD’de İslamofobi ile birlikte milliyetçiliğin güçlendiğini kaydetti. “Kelimenin tam anlamıyla, kapitalizm büyük bir kriz yaşamaktadır” diyen Yalçın, “Kapitalizm,  kendi çıkardığı bu krizi yeni sömürgecilikle ve yeni emperyalizmle bütün dünyaya ihraç ederek kurtulmanın yollarını aramaktadır.  Emperyalizme karşı direnişin merkezi Türkiye’dir. Danıştay saldırısı ve 367 kriziyle başlayan kumpas süreçlerini,  Gezi olayları, 6-8 Ekim Kobani ayaklanması, 17-25 Aralık dost modern darbesiyle devam ettirdiler. Şimdi de üniversiteler ve liselerle eşgüdümlü olarak,  öğrenci ayaklanmalarıyla yeni bir süreci başlatmak Türkiye’nin enerjisini zayıflatmak, gücünü yok etmek, küresel oyunlara karşı direncini kırmak istemektedirler” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN BİR RÜYASI VAR"

Kumpasları kuranların Türkiye'yi 'eski Türkiye' zannettiklerini söyleyen Yalçın, yeni Türkiye'nin ise bu tür saldırılara dayanaklı olduğunu belirtti. Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Artık onurlu bir Türkiye var. Milli ve yerli duruşu olan bir Türkiye var. Mazlum ve mağdurların sözcüsü bir Türkiye var. Bu Türkiye’nin bir rüyası var, büyük hayalleri var, hedefleri var. Emperyalizmi rahatsız eden de Türkiye’nin bu onurlu duruşu ve küresel hayalleridir. 2023 vizyonudur. 2053 ve 2071 hedefleridir. Bu hedefler İslam dünyasının kurtuluşudur” diye konuştu.

"SORUMLULUK ALACAK BİR MEDYAYA İHTİYAÇ VAR"

“Türkiye ve millet olarak, Batı’nın çifte standardına, İslamofobik bakış açısına takılıp kalmayacağız” diyen Yalçın, ülkece iki büyük sorunun olduğunu, bunların ise çözülebileceğini aktardı. Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Önümüzde iki büyük sorunumuz var. Birisi, ülkemizin enerjisini yok eden, emperyalizmin Truva atı olarak kullandığı terör. Diğeri, ruhunda yaklaşık yüz yıllık vesayeti barındıran antidemokratik 82 anayasası. Son yapılan operasyonlarla terörün beli kırılmış, bitme noktasına gelmiştir. Bölge halkı devletin yanında yer almaktadır. Artık hata yapma lüksümüz yok. Bölge halkının bu duruşunu güçlendirecek icraatları hemen yürürlüğe sokmalıyız. Hemen ardından da Türkiye’nin tamamını, 79 milyonu kucaklayacak yeni anayasayı milletle buluşturmalıyız. İşte bu süreçte ülkesinin ve milletin yanında yer alacak milli ve yerli güçlü bir medyaya ihtiyaç var. Dünyanın sorunları hakkında sorumluluk alacak, duyarlılık oluşturacak medyaya ihtiyaç var.

Dünya’yı Washington, Londra, Moskova, Pekin ve Berlin’den değil İstanbul’dan, Ankara’dan ve Türkiye’nin bakışıyla okuyacak  medyaya ihtiyaç var. Türkiye kamuoyunun bakışını sadece AB’ye, ABD’ye odaklamayacak, Afrika’daki, Asya’daki, Latin Amerika’daki fırsatları Türkiye gündemiyle buluşturacak bir medyaya ihtiyaç var. Dünyayla kurduğumuz gönül köprülerini çoğaltma zeminini güçlendirecek medyaya ihtiyaç var. Medeniyet köklerinden beslenen bu medya organlarına Akif duruşlu Asımlar  lazım. Aktif Müslüman bilinciyle donanmış gazetecilere ihtiyaç var. Bu ihtiyacın giderilmesinde aktif sorumluluk alan UMED’i  tekrar tebrik ediyor, değerli katılımcıları bir kez daha saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum."
Yalçın, Medya Okulundan mezun olup, sertifika almaya hak kazanan öğrencilere, sertifikalarını takdim etti.

KURTULMUŞ: MEDYA ADALETTEN YANA OLMALI

Daha sonra kürsüye gelerek bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazeteci adaylarına çağrıda bulunarak şöyle konuştu: "Gazeteci adayı iseniz, Türkiye'nin sosyolojik yapısını çözmeli ve buna uygun hareket etmelisiniz. Medeniyet değerlerini kuşanan, buna uygun bir habercilik yapan, haberleriyle doğrunun, haklının ve adaletin yanında yer alan gazeteciler olmalısınız." 

Medya alanındaki başarının sırlarını da konuşmasında açıklayan Kurtulmuş, bunun ön şartının dört olduğunu belirterek, bunları, "Adaletten yana olmak, tarafsız olmak, hakkaniyetli olmak, özgür olmak" olarak açıkladı.

Kurtulmuş, bu ilkelerin herkesçe önemsenmesinin gerektiğini vurgulayarak, gazeteci adaylarına uyarılarda bulundu. 

Büyük Türkiye yolunun, güçlü medya ile daha kolay ve ulaşılabilir olduğunu sözlerine ekleyen Kurtulmuş, "Bu yolda çaba sarf ederek sorumluluk alan ve genç iletişimcileri bir araya getirerek pratik anlamda onların gelişmesine vesile olan UMED'e teşekkür ediyorum" dedi.

DEĞİRMENCİ: DAHA ADİL BİR MEDYA İÇİN SORUMLULUK ALDIK

Medya Okulu'nun sertifika töreninde konuşan UMED Başkanı Aslan Değirmenci, "Değerlerimizi kuşandık, iyinin, doğrunun, faydalının ve adaletin yeryüzüne egemen olması için Yeniden Büyük Türkiye yolculuğunda biz de varız dedik. Adalet, özgürlük, ahlak ve kardeşliğin medyaya hakim olması için yüreklerimizi birleştirdik, daha adil bir medya için sorumluluk aldık" dedi.

KISA SÜREDE BÜYÜK MESAFELER ALDIK

Sorumluluk almanın yetersiz kaldığı bir süreçte çalışmalara başladıklarının altını çizen Değirmenci, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "26 arkadaş ile yola çıktık, bugün hamd olsun binlere yaklaştık. Medeniyetimizin değerlerini ortaya çıkarıp; özgün, modelleri, düşünceleri, eserleri insanlığın hizmetine sunmak için çıktığımız yolda kısa sürede büyük mesafeler aldık. Biz bu yolculuğumuzun adına medeniyet yolculuğu diyoruz. Sanal sınırları aşıp medeniyet buluşmasını sağlayana kadar oturmayacağız. Ayağa kalkan Anadolu'nun diz çökmemesi için verilen soylu mücadeleye her şartta ve ortamda destek vereceğimizi önünüzde yönetim kurulumun adına söz veriyorum. Biz hazırız! Ve biz elif gibi dim dik ayaktayız." 

MEDYA TEMİZ BİLGİ KANALINA DÖNÜŞMELİ

Hesap verilebilirliği, adil olmayı, çıkar çevrelerinden ve illegal yapılardan bağımsız hareket etmeyi ilke olarak benimsediklerini belirten Değirmenci, mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. Medyada etik değerlerin korunmasına da yardımcı olacaklarını sözlerine ekleyen Değirmenci, “Medyanın temiz bilgi kanalına dönüşmesi için çaba sarf edeceğiz. Değerlerimizi hedef alan, vesayet düşü gören, gazeteci maskesi altında toplumsal düzeni bozmaya yönelik operasyonlarda rol alan, kişilerin şeref ve haysiyetini hedef alan, illegal örgütlerin PR çalışmasını yapan, küresel şebekelerin değirmenine su taşıyanların karşısında olacağız, Gazetecilik mesleğini özel amaçlara ve çıkarlara alet edenleri deşifre edip, gerçek yüzlerinin görünmesini sağlayacağız. Basın emekçilerinin özlük ve sosyal haklarını savunacağız, ifade özgürlüğünün gelişmesine katkı sunacak projelerle sahaya ineceğiz” şeklinde konuştu.

"OYUNLARI BOZACAĞIZ"

Değirmenci şöyle devam etti: “Ayrıştırmayacağız, birleştireceğiz. Kutuplaştırmayacağız, kucaklaşacağız. Toplum mühendislerini iyi tanıyoruz. İrade hırsızlarını gözlemliyoruz. Eski Türkiye’nin eski alışkanlıklarıyla medya üzerinden kardeşliğimizi zehirlemeye çalışanların hangi odaklara hizmet ettiklerini de biliyoruz. Hiç merak etmeyin; sahadayız kurdukları karanlık oyunları hep beraber bozacağız. Terörün medyası olmaz. Terörün yayın yönetmeni olamaz. Teröre nöbetçi yayın yönetmenliği yapanları da bu millet unutmaz. İfade ve düşünce özgürlüğüne 'evet', özgürlük maskesiyle illegal örgütlere moral üstünlüğü sağlamaya 'hayır' diyoruz.”

Değirmenci çalışmalara destek verenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan öğrencilere, sertifikalarını dağıttı. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi