İstanbul'un su sorununu çözen isim: Mimar Sinan

Tarihçi ve Yazar Ahmet Anapalı’nın kendine özgü anlatımıyla Ülke TV ekranlarına gelen Tarihte Yürüyen Adam her Pazar tarih sevenlerle buluşuyor.

GİRİŞ 18.01.2017 13:22 GÜNCELLEME 18.01.2017 13:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tarihte Yürüyen Adam bu hafta izleyicileri, İstanbul’un en eski semtlerinden Fatih Çarşamba’ya götürdü. 

Her Pazar İstanbul’un bilinmeyen tarihi yapılarını ve hikâyelerini anlatan Ahmet Anapalı bu hafta; yedi tepeli şehrin beşinci tepesi olarak kabul edilen Çarşamba semtini izleyiciye tanıttı. Anapalı, Roma Döneminde İstanbulluların yaşadığı en büyük sorunun su problemi olduğunu belirtti. Roma Döneminden bu güne kadar kalmayı başaran Aspar Sarnıcı’nın yapılma amacına değinen Ahmet Anapalı, İstanbul’un su sorununu çözen kişinin Mimar Sinan olduğunu dile getirdi.

Mimar Sinan’ın pratik zekâsı sayesinde su probleminin son bulduğunu anlatan Ahmet Anapalı, Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Mimar Sinan’ın, Edirne’den 40 anıtsal çeşme getirdiğini söyledi.  Ayrıca Ahmet Anapalı ‘’Mimar Sinan, Silivri’nin sularını şehir suyuna kattı. Bu sayede İstanbul’un su sorununu çözüldü’’ dedi. 98 yıllık ömrüne sayısız camii, medrese, köprü, çeşme gibi ünü dünyaya yayılan eserler sığdıran Mimar Sinan’ın, İstanbul’un mimarisine katkılarını vurgulayan Anapalı, ‘’İstanbullular, Mimar Sinan’a bir Fatiha borçlu’’ dedi.  Mimar Sinan’ın bu hizmetine kadar İstanbul’daki birçok evin altında sarnıç olduğunu belirten Anapalı, Sinan’ın Roma döneminden kalma sorunu 200 yıl hiç dile gelemeyecek şekilde çözmesinin öneminin altını çizdi. 

Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” her pazar 19:00’da Ülke TV’de…

YORUMLAR 2
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    yetenek farklı bir şey. bir de şimdiki mimarlara bakalım. şehirlerin oturulacak halini koymadılar..
    Cevapla
  • gazsız hüso 7 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'un su sorununu nasıl çözeceksin, her taraf karınca gibi insan, karadenizlisi güneydoğulusu doğulusu orta anadolulusu herkes İstanbul'a akmış, bu kadar adama 80 km den su da getirsen yetmez, un da yetmez, aş da yetmez, devlet adam akıllı kalkınmacı yerinden gelişim politikaları ortaya koymaz ise daha çok İstanbul'un su sorununun çözümüne yönelik konuşursunuz, Sivas nüfusu 618b, Sivas şuan da bildiğim kadarıyla b.şehir değil, ne Sivas gelişiyor ne İstanbul gelişiyor.Tüm barajlarıda doldursan yine yetmez yine yetmez, hangi projeyi yapacak olursan ol yetmez.ÇÖZÜLMEZ, ÇÖZÜLEMEZ.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü