Azerbaycan'da 20 Ocak faciasından 27 yıl geçiyor

Facia ile ilgili açıklama yapan Azerbaycan Reformcu Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı önemli değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan'da 20 Ocak faciasından 27 yıl geçiyor
Azerbaycan'da 20 Ocak faciasından 27 yıl geçiyor
GİRİŞ 19.01.2017 23:16 GÜNCELLEME 19.01.2017 23:16

Facia ile ilgili açıklama yapan Azerbaycan Reformcu Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı bildirdi ki, 1990 yılının 20 Ocak tarihinde Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü bozmak girişimlerine, eski SSCB yönetiminin Azerbaycan'la ilgili yürüttüğü önyargılı siyasete, yerel yönetimin halkın çıkarlarına aykırı pozisyonda durmasına karşı protesto olarak sokaklara çıkmış yerli ahaliye zulüm tutmak amacıyla Bakü'ye ve ülkenin diğer bölgelerine Sovyet askeri birlikleri girdi: "Sivil halk protestolarının ağır askeri araçların yardımı ile hunharca yıkılması sadece çökmekte olan Sovyet siyasi sisteminin korunması girişimi değil, hem de Azerbaycanlıların tarihi topraklarından sıkışdırılıp çıkarılması ile ilgili Çarlık Rusyası'nın asırlarca yaptığı menfur siyasetin yeni koşullarda devamı idi ".

"Reformcu Gençler" Birliği Başkanı söylediki, 1990 yıl 19 Ocak'dan dan 20'ne geçen gece, önceden olağanüstü durum ilan edilmeden, Sovyet ordusu Azerbaycan'a karşı askeri operasyonlara başladı. Facia sırasında 137 kişi öldürüldü, 744 kişi ağır yaralandı aldı, 841 kişi ise yasadışı olarak hapsedildi. Sovyet ordusunun operasyonları sonucu 200 konut, ev, özel ve devlet malı dağıldı.

Ferit Şahbazlının sözlerine göre, facianın yaşandığı o ağır günlerde Azerbaycan'ın Moskova'daki temsilçiliğine gelen Azerbaycan'ın Ulu Önderi Haydar Aliyev 1990 yıl 19 Ocak'dan dan 20'ne geçen gece Bakü'de ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde yaşanan kanlı faciayı yapanları keskin itham ederek 20 Ocak olaylarının dünya kamuoyundan gizlenmesine izin vermedi. Sonraki yıllarda Haydar Aliyev'in kararlılığı sayesinde olaya siyasi ve hukuki deyer verildi.

Birlik Başkanının sözlerine göre, dünya kamuoyunun dikkatini Kanlı Ocak faciesine yöneltmek için Azerbaycan'ın dış ülkelerdeki büyükelçilikleri, diplomatik temsilcilikleri, Azerbaycan toplulukları tarafından da çoksaylı programlar yapılmaktadır: "Aynı zamanda 20 Ocak Bakü saati ile saat 12.00-da ülke topraklarında şehitlerin anısı bir dakikalık sessizlikle yad edilir, gemiler, otomobiller ve trenler ses sinyalleri verir. O gün ülke çapında matem alameti olarak Azerbaycan'ın devlet bayrakları indiriliyor ".

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor